Met een inspirerend minisymposium en een praktische 'wortelles' voor basisschoolleerlingen is maandag 19 mei de landelijke Week van de Schooltuin officieel afgetrapt in Bemmel.
Wethouder Nick Hubers van gemeente Lingewaard opende de bijeenkomst, op het grote schooltuincomplex van deze gemeente, waarbij verschillende experts het belang van schooltuinieren voor de ontwikkeling van kinderen benadrukten.
“De schooltuinen in onze gemeente verbinden jong en oud en leren kinderen spelenderwijs over natuur, gezond eten, zorg en verantwoordelijkheid. Wat zij in hun eigen moestuin ontdekken, nemen ze mee naar huis en zo verspreiden ze de kennis en het enthousiasme in hun buurt en leefomgeving,” aldus Hubers.
Aan het werk in de schooltuin
De kinderen van SBO DE Vlinderboom en IKC Donatushof kregen tijdens de kick-off direct een praktijkles van de moestuinvrijwilligers van Lingewaard Natuurlijk. En wat blijkt? Zelfs een 'simpele' wortel kan voor grote verwondering zorgen. De leerlingen ontdekten spelenderwijs hoe groenten groeien en waarom gezond eten eigenlijk hartstikke leuk is. Als beloning voor het harde werken kregen ze een soepje van zelf geoogste groenten en natuurlijk ook een glaasje wortelsap.
Waarom een schooltuin zo waardevol is
Tijdens het minisymposium 'De Waarde van Schooltuinieren' deelden verschillende experts hun kennis en ervaring. Thijs van der Meulen (Alliantie Schooltuinen) vertelde waarom de schooltuin het ‘buitenklaslokaal’ is: "De schooltuin is meer dan zaaien, zorgen en oogsten. Het gaat ook over het leren van sociale vaardigheden, leren plannen, bewegen, taal en rekenen.”
'Bemmelse aanpak'
Ook de 'Bemmelse aanpak' kwam aan bod, waarbij Ewald Nijenhuis van Lingewaard Natuurlijk liet zien hoe zij het schooltuinieren op hun complex praktisch aanpakken. Dr. Saskia van Schaik (Radboud Universiteit) en Iris de Leeuw (WUR) voegden daar wetenschappelijke inzichten aan toe over hoe tuinieren het leren én de gezondheid versterkt, ook op de langere termijn.
Samen groeien we door
De Week van de Schooltuin laat zien dat natuureducatie en gezonde voeding steeds belangrijker worden in het onderwijs. Wieke Bonthuis van Jong Leren Eten-Gelderland sloot af met een hoopvolle blik op de toekomst: “Leren over de herkomst van je voedsel vinden alle kinderen superleuk. Ze verbreden hun smaak en krijgen waardering voor alles wat ze zelf gekweekt hebben. Het zelfgekweekte worteltje of boontje is altijd lekker! Zo simpel kan voedseleducatie zijn. Dus alle scholen een moestuin; wij gaan ervoor!”