Proefpersonen gezocht voor bitterbaltest op open dagen HVHL op 7 en 8 februari

05 feb , 13:25 onderwijs
hvhl bitterbal
HVHL.Bitterbal bij open Dagen

Een verleidelijke snackbargeur komt je tegemoet als je Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp binnenstapt.

Tijdens de open dagen op 7 en 8 februari van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp kunnen toekomstige studenten, ouders en andere geïnteresseerden op bezoek bij de opleiding Voedingsmiddelentechnologie de ontwikkelde vegetarische bitterballen proeven.

Hoe een studie-opdracht vet lekker werd

Pepijn Holm en Danique Singerling, derdejaars studenten Voedingsmiddelentechnologie, doen daar de laatste tests met hun nieuw ontwikkelde vegetarische snack. Het afgelopen half jaar hingen ze regelmatig boven de frituurpan om te werken aan hun speciale bitterbal.

Een snack die 100 procent Nederlands is en straks ook glutenvrij en veganistisch. “Maar het belangrijkste: deze bitterbal is erg lekker en bovendien een stuk gezonder dan zijn traditionele broertje of zusje,” vertelt Danique. “Het belangrijkste ingrediënt van deze bitterbal is de lupine,” licht ze toe. “Dat is niet alleen een mooie tuinplant, maar ook de leverancier van de lupineboon die je prima, en heel duurzaam, in voedingsmiddelen kunt verwerken.” Door de lupineboon, lupinemeel en straks ook paneermeel van lupine te gebruiken, is de bitterbal zo’n 65 procent minder vet dan de gemiddelde traditionele of vegetarische bitterbal. Maar minstens zo lekker.

Waarom het recept voorlopig geheim blijft

“De smaak was de grootste uitdaging,” vertelt Pepijn enthousiast. “De lupineboon is van zichzelf wat bitter, maar het is ons gelukt om de bitterbal echt heel smaakvol te krijgen!” Hoe ze dat gelukt is, houden de studenten nog even voor zichzelf. Ze hebben namelijk serieuze plannen met hun bitterbal. De studenten trakteren nu regelmatig hun tussen-versies aan medestudenten en personeel van de hogeschool.

Wanneer je hem kunt proeven

“Omdat we nog veel meer feedback op ons product willen verzamelen, delen we de bitterbal tijdens de open dagen uit aan bezoekers,” verklapt Pepijn. “In het sensorisch laboratorium kun je meedoen aan onze test. We hopen op eerlijke reacties, want we onderzoeken nu hoe we deze bitterbal op de markt kunnen brengen!”

Wat er op de open dagen verder te zien is

Tijdens de open dagen op 7 en 8 februari van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp kunnen toekomstige studenten, ouders en andere geïnteresseerden niet alleen op bezoek bij de opleiding Voedingsmiddelentechnologie, maar ook bij de andere opleidingen op het gebied van water, natuur, dier, klimaat, omgeving en green business. Twee lectoren zullen vertellen over hun toegepaste onderzoek op het gebied van duurzaam bosbeheer en van duurzame paardenhouderij en paardensport. Ook de masters Duurzame Gebiedstransities en River Delta Development en het cursorisch onderwijs laten zien wat je kunt leren.

Aanmelden voor de open dag kan via de website van Hogeschool Van Hall Larenstein.

HVHL.Open dag