Protestactie van HVHL sluit aan bij estafettestaking van universiteiten

22 apr , 17:48 onderwijs
walkout velp
HVHL
Walkout bij HVHL in Velp

Medewerkers en studenten van Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp kwamen 14 april in actie tegen de bezuinigingen van bijna een miljard euro op het hoger onderwijs en tegen de Wet internationalisering in balans (WIB) in de huidige vorm.

Met de protestactie sluit Hogeschool Van Hall Larenstein zich aan bij de estafettestaking van de universiteiten tussen 10 en 25 april en bij de stakingsdag op 14 april van Wageningen Universiteit.

Walkout

Dat deden zij met een walkout tussen de middag waarbij het College van Bestuur sprak en een symbolische geldboom werd geplant. Het bestuur van de hogeschool sprak naar aanleiding van de maatregelen haar zorg uit over gevolgen voor de kwaliteit van het onderwijs en onderzoek in de toekomst.

Jan van Iersel, voorzitter van het College van Bestuur, sprak namens de hogeschool zijn bezorgdheid uit: “De bezuinigingsvoorstellen zullen het onderwijsstelsel blijvend aantasten, op een moment waarop onze samenleving juist vraagt om meer kennis, meer samenwerking en meer innovatie. Het raakt de toekomst van ons land. Het is niet alleen een financiële aderlating, het is een signaal dat Nederland de kracht van onderwijs en wetenschap onderwaardeert. Het raakt onze studenten, docenten en onderzoekers. Het raakt de toekomst van ons land.”

Internationalisering blijft essentieel voor het hbo

Jan van Iersel: “De Wet internationalisering in balans in de huidige vorm remt de diversiteit, innovatie en internationale samenwerking die het hoger onderwijs in Nederland tot wereldniveau hebben gebracht. Hogescholen hebben een voorstel gedaan tot ‘zelfregie internationalisering in balans’. De uitgangssituatie is met 8 procent instroom anders dan die van universiteiten. Internationalisering is en blijft van belang voor het hbo, in het licht van de kwaliteit van haar onderwijs, aansluiting op de arbeidsmarkt en onderzoek." 

Kennis en uitdagingen

"De uitdagingen van deze tijd, van klimaat en zorg tot technologie en bestaanszekerheid, vragen om meer kennis, niet minder. Om meer samenwerking, niet isolatie. En vooral om vertrouwen in een jonge generatie die klaarstaat om het verschil te maken. Daarom: nee tegen de bezuinigingen, nee tegen de Wet internationalisering in balans en ja tegen goed onderwijs voor iedereen,” aldus Jan van Iersel.

Bij het planten van de symbolische geldboom wenste opleidingsmanager Charissa Hardenberg het hoger onderwijs ruimte en vertrouwen toe: “En eerlijk gezegd gewoon geld. Kennis in het groen-blauwe onderwijs groeit niet op lucht, daar zijn echte toekomstgerichte investeringen voor nodig.”