BEMMEL - Dinsdag 31 maart zijn bij de Bijenhof in Bemmel twee grote bijenbomen geplant. Eén van de activiteiten, voortgekomen uit het Lingewaardse Jaar van de Bij.
In 2013 werd in de raad een initiatiefvoorstel van GroenLinks aangenomen om bijensterfte tegen te gaan en biodiversiteit te bevorderen. Voorjaar 2014 startte het ‘Lingewaardse jaar van de bij’ met een gezellige bijenmarkt.
Steeds meer mensen werden enthousiast! Lingewaard Natuurlijk verzorgde bijenlessen op scholen; bijenkastjes werden getimmerd en bijen bestudeerd.
Imkers en gemeente hebben elkaar ook gevonden. Er worden bij-vriendelijke bomen aangeplant en op braakliggende veldjes zijn speciale (bloemen)mengsels ingezaaid. De imkercursus in Lingewaard startte met maar liefst 20 deelnemers. De Bijenhof in Bemmel opende de poorten en gaf een inkijkje in het leven van hun bijenvolken en ook in Park Lingezegen, op de Duurzaamheidsmarkt en tijdens het Kersenfeest waren de bijen vertegenwoordigd.
De belangrijkste opbrengst is nu dat mensen elkaar weten te vinden en elkaar versterken rondom het thema Bijen en biodiversiteit. Dat geldt voor zowel de bestaande natuur- en bijenverenigingen als nieuwelingen. Het belang van de bijen bij bestuiving en daarmee onze voedselvoorziening, wordt steeds meer bekend.
Iedereen kan bijdragen, door de tuin minder te verstenen, drachtplanten te zaaien en planten, en geen insecticide te gebruiken.
Voor de Lingewaardse scholen heeft de bijen-initiatiefgroep nog een verrassing in petto als afsluiting van het bijenjaar. Zodat het ook in de toekomst goed gaat met de bij in Lingewaard!
Het Lingewaardse Jaar van de Bij is een initiatief van GroenLinks, samen met Imkervereniging Oost Betuwe, Lingewaard Natuurlijk, SWL, Zepplinn, GNMF en Bemap.