DE RIJDENDE RECHTER

Foto: Lingewaard Nieuws

Wie kent hem niet, het parmantige manneke mr. Visser uit dit populaire tv programma. Met zijn geheel eigen stijl doet hij uitspraak in conflicten tussen twee partijen. Met een zekere regelmaat zijn ook gemeenten betrokken bij die conflicten. Het lijkt erop dat onze gemeente vrijwillig solliciteert naar het programma van mr. Visser.

De jaarlijkse Straatspeeldag in Huissen is op dit moment nog steeds aandachttrekker nummer één binnen het stadje. Het college heeft inmiddels de schriftelijke vragen van Maarten van de Bos (PvdA) beantwoord.

Via twitter heb ik iedere politieke partij de volgende vraag gesteld: “Wat is jullie 1e reactie op het niet doorgaan van de Straatspeeldag 2015?”

Tot mijn verrassing reageerden een aantal oppositiepartijen. Uiteraard geen enkele reactie van coalitiepartijen. Dat is nog steeds een onneembare vesting. Dualisme is in Lingewaard immers ver te zoeken.

Een onverwachte reactie kwam uit de hoek van collega Sjaak Veldkamp, hij noemde mij een drammer. Zijn goed recht, vrijheid van meningsuiting! Ik vecht graag voor zaken waar burgerparticipatie met willekeur wordt toegepast en communicatie ver te zoeken is.

Terug naar de antwoorden van het college.

Regelmatig wordt genoemd dat er tijdens winkeltijden geen evenement op het Raadhuisplein mag plaatsvinden. De parkeerplaatsen zijn hard nodig voor het winkelende publiek. Rare zaak, op woensdagmiddag is er al een aantal weken achter elkaar meer dan voldoende parkeergelegenheid op de Molenweide. Waar maken we ons druk over? In noodgevallen heeft de gemeente ook nog een reserve parkeerplaats gemaakt bij de AH, die vooralsnog is afgesloten!

En nu komt de aap uit de mouw.

De Stichting Bloemenstad Huissen heeft voor de jaren 2015-2017 een vergunning gekregen om de bloemenmarkt te houden op het Raadhuisplein, de zaterdag vóór moederdag. Begrijpt u het nog? Gelden dan ineens die winkeltijden niet meer?

De burgemeester beweert verder dat vanwege de veiligheid maximaal 800 kinderen op het Raadhuisplein en directe omgeving mogen bivakkeren. Op grond waarvan is het getal 800 gebaseerd?

Was Marianne Schuurmans zelf aanwezig in 2014 toen er bijna 2000 kinderen aanwezig waren en alles voortreffelijk is verlopen? De organisatie heeft toen prima samengewerkt met politie en brandweer. Toen en in al die jaren daarvoor heeft zich nog nooit iets ernstigs voorgedaan.

De Straatspeeldag Huissen is een groot succes en dreigt nu ten onder te gaan aan dat succes!

In 1986 nam Veilig Verkeer Nederland het initiatief tot de landelijke Straatspeeldag, met als doel dat kinderen één keer per jaar mogen ervaren hoe het vroeger was om op straat te kunnen spelen. Ik heb het nog meegemaakt, ben er gevormd en heb me leren handhaven. Het was fantastisch!

Door het succes in Huissen had de gemeente juist mee moeten denken aan uitbreiding op de beste plek in Huissen, het Raadhuisplein en omgeving. Nu vindt een verbanning plaats naar een groenweide waar kinderen het hele jaar kunnen spelen. En dat allemaal omdat in de afgegeven vergunningen voor 2013 en 2014 (twee succesjaren) een adviesregel stond vermeld om in gezamenlijk overleg voorzichtig uit te kijken naar een alternatief.

En wat gebeurt er? Ineens komt de gemeente, zonder enige vorm van overleg, met een niet acceptabel alternatief voor 2015. En dat op een zodanig laat tijdstip, dat dit alles op een “door de strotduwactie” leek!

De eerste keer dat officieel overleg plaatsvond met het college was op 2 april 2015 in een gesprek met de burgemeester. Nota bene precies op de dag dat de vergunning voor de bloemenmarkt voor drie jaar werd afgegeven! Veel te laat natuurlijk. Is dat politiek anno 2015?

Voor alle duidelijkheid, ik ben voor alle denkbare veiligheid. Die kun je creëren, echter niet garanderen! Lees verder het voortreffelijke stuk van Maarten v.d. Bos als reactie op de schriftelijke antwoorden van het college.

Gemeente Lingewaard, 2015 is naar de Filistijnen. Niet door de organisatie van de Straatspeeldag maar door laksheid, gebrekkige communicatie en een plotselinge stugheid vanuit de gemeente. Hoe komt het toch dat de burgemeester en de organisatie nu ineens van mening verschillen over de inhoud van de gevoerde gesprekken?

RIJDENDE RECHTER, Huissen wil de jaarlijkse straatspeeldag in het centrum behouden en bij voorkeur uitbreiden, bijvoorbeeld met de Markt e.d. Winkeliers zouden de Markt bijvoorbeeld toejuichen. Daarom Straatspeeldag in 2016 nog een jaar in het centrum en vanaf nu in gezamenlijk overleg treden over een voor beide partijen acceptabel alternatief in de toekomst. Speelweiden en de parkeerplaats Molenweide vol kasseien schieten voorbij aan de doelstelling van Veilig Verkeer Nederland, STRAATspeeldag! Het gaat slechts om één dag per jaar……

Wat zou het mooi zijn als mr. Visser een uitspraak over bijvoorbeeld het parkeerprobleem Raadhuisplein zou doen. Waarom bloemenmarkt wel en straatspeeldag niet?

En dan eindigen met zijn legendarische woorden: “DIT IS MIJN UITSPRAAK, DAAR MOET U HET MEE DOEN!”

Bert Gerritsen

 

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

‘Bert Gerritsen is inwoner van Lingewaard en afkomstig uit het bedrijfsleven. Hij streeft naar een eerlijke, open en duidelijke communicatie binnen de Lingewaardse politiek. Hij schrijft deze column op persoonlijke titel, zijn mening is niet per definitie die van lingewaard.nieuws.nl’.

———————————————————————————————————————-

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen