Versterken van de biodiversiteit in Lingewaard

21 mei , 18:48 Gemeenteberichten
biodiversiteit
De gemeente gaat dit jaar aan de slag met een nieuw omgevingsprogramma landschap en biodiversiteit. Deze ambitie sluit aan bij de afspraken die internationaal en nationaal over biodiversiteit zijn gemaakt.
Internationale Dag van de Biodiversiteit is namelijk op woensdag 22 mei.

'Balans is verstoord'

In dit programma legt de gemeente vast hoe zij de biodiversiteit de komende jaren wil versterken.
“De balans is verstoord. Het is van belang dat we alle zeilen bijzetten om de natuur beter te beschermen en te versterken,” aldus wethouder Maarten van den Bos. “Ook bedrijven en inwoners kunnen een bijdrage leveren. Door tegels te vervangen door groen, geveltuintjes aan te leggen, het vergroenen van balkons of door het gebruik van milieuvriendelijke producten.”
De wethouder doet deze uitspraak aan de vooravond van de Internationale Dag van de Biodiversiteit op woensdag 22 mei. Op die dag staan we wereldwijd stil bij de waarde en rijkdom van het leven op aarde. Deze dag is een initiatief van de Verenigde Naties.

Mensen zijn aan zet om schade te herstellen

“We beseffen steeds meer dat we zuinig moeten zijn op onze aarde. Biodiversiteit staat eigenlijk voor de verscheidenheid aan alles wat op aarde leeft, van mensen en dieren tot bomen en planten. De aarde biedt ons condities voor het leven dat wij kennen. Met een beschermende atmosfeer, water en een gematigde temperatuur. Deze condities worden nog steeds aangetast. De mensen zijn aan zet om de schade te herstellen. We moeten wereldwijd de biodiversiteit versterken, dus laten we ook als Lingewaard onze bijdrage leveren,” vervolgt Van den Bos.

Natuurlijke balans

Voor een gezond, vruchtbaar ecosysteem is een natuurlijke balans nodig. Dat betekent dat er een variatie aan plant- en diersoorten is en niet één soort overheerst of dat soorten ontbreken. Zo houden ze elkaar in balans. Als de natuurlijke balans verstoord wordt, bijvoorbeeld omdat soorten uitsterven, heeft dat effect op alle soorten. Hoe rijker de biodiversiteit, hoe gezonder de omgeving. Biodiversiteit zorgt voor voedsel, schone lucht, fris water, een goede kwaliteit van de bodem en de bestuiving van gewassen. Maar wat als biodiversiteit schade oploopt? Het verdwijnen van één soort kan een kettingreactie hebben in de voedselketen. Dit kan uiteindelijk grote gevolgen hebben voor mensen.

Alle beetjes helpen

Wethouder Maarten van den Bos: “Samen met inwoners, ondernemers en organisaties kunnen we de biodiversiteit verbeteren. We beschermen en versterken de natuur en we houden rekening met alles wat leeft. Door bijvoorbeeld ander maaibeheer toe te passen. En als inwoners hun tuin willen vergroenen, dan komen wij de tegels gratis ophalen. Alle beetjes helpen.”

Speciale inspiratieochtend

Een organisatie die zich in onze gemeente sterk maakt voor een betere biodiversiteit is de Stichting Lingewaard Natuurlijk. Deze vrijwilligersorganisatie geeft onder meer voorlichting over biodiversiteit en helpt inwoners om de biodiversiteit te verbeteren. De stichting houdt op zaterdag 22 juni aanstaande een speciale inspiratieochtend.
Kijk op www.lingewaardnatuurlijk.nl voor meer informatie.