Om ondermijning een slag toe te brengen, heeft het
college van burgemeester en wethouders van
Lingewaard het Bibobbeleid uitgebreid. Hiermee kan de gemeente alle vergunningen bibobben áls er twijfels zijn rondom de integriteit van de ondernemer, koper of huurder.
Naast horecaondernemers kunnen nu ook nieuwe organisatoren van grote evenementen, risicovolle bouwvergunningen en risicovolle vastgoedtransacties een bibobtoets verwachten.
Eerlijk ondernemersklimaat versterken
De gemeente wil criminele inmenging van partijen in Lingewaard voorkomen. Met de
wet Bibobin de hand kan de gemeente voorkomen dat een dubieuze partij een vergunning krijgt. Of vastgoed kan kopen of huren van de gemeente. Door gericht Bibob in te zetten, weert de gemeente ondermijning. Burgemeester Kalfs: “Op deze manier hebben we een extra middel om vermenging van de onderwereld met de bovenwereld tegen te gaan. We willen ondermijning in de eerste plaats voorkomen én ondernemers hierin weerbaarder maken. Zo versterken we een eerlijk ondernemersklimaat.”
Alleen Bibob bij risico ondermijning
Het geactualiseerde Bibobbeleid betekent niet dat alle vergunningsaanvragers een uitgebreide vragenlijst moeten invullen. De gemeente doet dit alleen als er signalen zijn, bijvoorbeeld, van de politie. Of dat de vergunning door een ondernemer wordt aangevraagd waar het risico op ondermijning hoger is. Branches die vaker dan gemiddeld betrokken zijn bij criminele activiteiten. Denk aan belwinkels, sloperijen en smartshops. Zijn er geen signalen voor verhoogd risico op ondermijning? Dan is er geen Bibobtoets nodig.