Kunstwerk in park Huissen Loovelden onthuld

Foto: BPD

In 2022 voltooide BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling de gebiedsontwikkeling Loovelden in Huissen. Een klein jaar na de oplevering van de laatste woning onthulde wethouder Sluiter, samen met de direct betrokkenen, een kunstwerk in het Loopark, het groene ‘hart’ van de wijk Loovelden.

Het kunstwerk is ontworpen door kunstenaar Karin van Iterson en gemaakt door Smederij van Rijn. BPD heeft het kunstwerk geschonken aan de bewoners van de wijk.
Op de foto is de onthulling van de kunstwerk door wethouder Sluiter en Marian Wennekes (gemeente Lingewaard), Henri Schimmel, Michael Tramper en Peter Hup (BPD), Henk van Eimeren, Tiny Wouters en Irene Loeff (wijkplatform Loovelden), Karin van Iterson en Frank van Rijn (kunstenaars) te zien.

Voormalig tuindersgebied

Loovelden is een parkachtige woonwijk in een voormalig tuindersgebied ten noordwesten van de kern Huissen in de gemeente Lingewaard. BPD startte in 2002 met de ontwikkeling van deze wijk die bestaat uit vijf verschillende buurten met in totaal 1.200 woningen. In het hart van de wijk, de Plaza, zijn een brede school, een woon-zorgcomplex en een medisch centrum gevestigd. Evenals het groene ‘hart’ van Loovelden, het omvangrijke Loopark.

Kunst met een knipoog naar de kassen

De meeste bewoners van Loovelden fietsen en wandelen regelmatig door het centrale park in hun wijk. Gebleken is dat veel bewoners de naam van het park niet kennen. Het nieuwe kunstwerk toont de naam ‘Loopark’ en verwijst tegelijkertijd naar de glastuinbouw die een belangrijke rol heeft gespeeld in het verleden van Huissen.

‘Lentse ramen’

Loovelden
Vogelvlucht Huissen Loovelden

Een belangrijke vernieuwer in de tweede helft van de 19e eeuw was de Lentse tuinderszoon Piet Evers, die zich in de zestiger jaren in Huissen vestigde. Uit Lent nam hij onder andere de zogenaamde ‘Lentse ramen’ mee, een raam dat bestaat uit twaalf kleine ruitjes waardoor er minder breuk optreedt. Het ontwerp van zo’n ‘Lents raam’ is terug te zien in het nieuwe kunstwerk in het Loopark.
Het kunstwerk bestaat uit twee leunhekken die bij twee ingangen naar het Loopark langs het wandelpad zijn geplaatst. De kleur van de leunhekken is goudachtig/mosterd-geel, een natuurlijke kleur die goed in de omgeving past.
Wethouder Johan Sluiter, gemeente Lingewaard, vertelt: “Ik ben heel trots op dit kunstwerk in het Loopark. Het maakt het verleden van dit gebied op artistieke wijze zichtbaar. Loovelden is nu werkelijk compleet.”
Michael Tramper, ontwikkelaar bij BPD, vult aan: “Met het onthullen van dit kunstwerk is Loovelden voor BPD nu echt afgerond. We vertrekken met een gerust gevoel, want de actieve bewoners zorgen goed voor hun wijk. Wel bezoeken wij de wijk nog met enige regelmaat, vooral als voorbeeld om inspiratie op te doen voor andere gebiedsontwikkelingen. Loovelden blijft voor ons een wijk om trots op te zijn.”

Over BPD

BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling is de grootste gebiedsontwikkelaar in Nederland. Het bedrijf is werkzaam vanuit vier kantoren, gevestigd in Amersfoort, Amsterdam, Delft en Eindhoven. Sinds de oprichting in 1946, toen nog onder de naam Bouwspaarkas Drentsche Gemeenten, heeft BPD de bouw van ruim 380.000 woningen mogelijk gemaakt. Vandaag wonen meer dan één miljoen mensen in woonwijken waarin de hand van BPD zichtbaar is. In 2019 richtte BPD ‘BPD Woningfonds’ op, een fonds volledig bestaand uit duurzame en betaalbare nieuwbouw huurwoningen voor huishoudens met een middeninkomen in Nederland. Naast Nederland is BPD ook actief in Duitsland, waar het bedrijf vanuit tien kantoren werkzaam is onder de naam BPD Immobilienentwicklung.
Ga voor meer informatie over BPD naar www.bpd.nl of www.bpd.de.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen