Directiesecretaresse vijftig jaar werkzaam bij het Arnhemse dierenpark Burgers’ Zoo
Op vrijdag 19 mei is de goedlachse directiesecretaressevijftig jaar werkzaam bij het Arnhemse dierenpark Burgers’ Zoo, waarbij zij vier generaties van de dierentuinfamilie Van Hooff heeft leren kennen.
Tien jaar Heeren van de Zee: ‘Het leukste is het contact met de vele klanten’
Heeren van de Zee bestaat tien jaar. Ter gelegenheid van het jubileum zijn er van 6 tot en met 10 juni speciale feestaanbiedingen. De viskraam is wekelijks te vinden in Arnhem, in de Geitenkamp en Rijkerswoerd.
Lentestruintocht Landgoed Doornik met SLN op 21 mei
Natuur & Gezondheid
De lente is dit jaar traag op gang gekomen door de aanhoudende kou. Maar gelukkig kunnen we nu toch genieten van de prachtig ontluikende knoppen en bloesems in de bomen. Op zondag 21 mei aanstaande kun je met natuurgidsen van Stichting Lingewaard Natuurlijk de natuur van Landgoed Doornik bewonderen.
Taxusinzameling gaat pas in 2024 weer van start
gezondheid
Stichting Taxus Taxi kondigt aan dat de taxusinzameling pas in 2024 weer van start zal gaan. Sinds 2008 zet de stichting zich in voor de strijd tegen kanker door middel van het inzamelen van taxus snoeisel, waarin een kanker remmend medicijn zit. Helaas heeft de stichting besloten de inzameling in 2023 over te slaan vanwege de nog steeds aanhoudende problemen bij verwerkingsbedrijven.
Inschrijving geopend van Jan Terlouw Innovatieprijs 2023
Natuur & Gezondheid
De inschrijving voor de Jan Terlouw Innovatieprijs is geopend! De Jan Terlouw Innovatieprijs is een prijs voor de meest innovatieve ondernemer van Oost-Nederland binnen de circulaire economie of energietransitie.
Je tuin aantrekkelijk maken voor bijen met Arnhem Zoemt op 13 mei
Buurgemeente
De bij staat sinds enkele jaren flink in de schijnwerpers en we hoeven je waarschijnlijk niet meer te vertellen waarom. Maar in een notendop: door het afnemen van de diversiteit aan bloeiende planten, zowel in het landelijk gebied als in de bebouwde kom, nemen bijensoorten en andere insecten drastisch af. Er zijn veel organisaties die zich met deze problematiek bezighouden en oplossingen daarvoor aandragen. Een van deze clubs is de Bijenstichting. In Arnhem hebben we Arnhem Zoemt.
Meer natuur & gezondheid
IVN RijnWaal op 6 mei: informatieve natuurwandeling in de Gendts waard
Op zaterdag 6 mei 's middags organiseert IVN RijnWaal een informatieve natuurwandeling in de Gendtse waard. De excursie start vanaf afrit naar de steenfabriek aan de waaldijk ter hoogte van de Kommerdijk in Gendt.
Paardenhouders gezocht voor biodiversiteitsonderzoek ‘Paard en Natuur aan huis’
Een nieuw onderzoek roept paardeneigenaren met paarden aan huis uit heel Nederland op om actief te helpen met het in kaart brengen van de biodiversiteit in de paardensector. Hiervoor kunnen paardeneigenaren op hun eigen erf in de rol van onderzoeker kruipen. Dit is mogelijk omdat biodiversiteit zich al goed laat bepalen door het aantal verschillende (kleine) landschapselementen te tellen, bijvoorbeeld het aantal bomen, blijvende rommelhoeken, heggen of nestkasten.
Watermonsters met superkracht gezocht bij het Nederlands Watermuseum in de meivakantie
Kom in de meivakantie naar het Nederlands Watermuseum in Arnhem en ga langs de Jansbeek op zoek naar Watermonsters. Gevangen? Ontdek dan de superkrachten van het watermonster. Misschien vind jij wel een waterschorpioen, of een bloedzuiger... En in het Waterlab maak je je eigen watermonster met superkracht!
Rijnstate vermindert CO2-uitstoot met ruim 50 procent
Rijnstate scoort in duurzaamheid! Dankzij slimme keuzes op onder andere het gebied van Vastgoed heeft het ziekenhuis de directe CO2-uitstoot van het vastgoed met 55 procent weten terug te dringen ten opzichte van 2015.
Robin Food Coalitie wil doorbraak voor inclusieve landbouw in Nederland forceren
Nederland loopt ver achter op de Europese ambities voor biologische landbouw (25 procent in 2030) en de Europese verplichting tot duurzame impactrapportage (stapsgewijs vanaf 2025). De overheid lijkt verlamd. Daarom bundelen duurzame koplopers als Vivera, Eosta, Hak, Udea, Odin, Tradin en Yumeko, samen met belangenorganisaties als Urgenda, Bionext en Caring Farmers nu hun krachten in de Robin Food Coalitie.
De felbegeerde Future For Nature Award 2023 ging onder andere naar Oekraïense natuurbeschermster Alona Prylutska
In haar door oorlog verscheurde vaderland zet de Oekraïense natuurbeschermster Alona Prylutska alles op alles om vleermuizen te redden in stedelijke gebieden. Afgelopen vrijdag, 21 april, ontving zij en nog twee mensen in Koninklijke Burgers’ Zoo de felbegeerde Future For Nature Award 2023 en ieder een geldbedrag van €50.000,-.
Circulair en duurzaam Lingewaard: afvalspecial lente
Hoewel de lente officieel al eventjes begonnen was, laat het zonnetje zich dan nu toch echt wat vaker zien. Heerlijk! Voorjaar betekent ook: de voorjaarsschoonmaak. En dat zorgt mogelijk voor wat grofvuil of textiel. Op de afvalwijzer lees je waar je met jouw afval heen kunt (zie beneden). Snoeihout, grofvuil en wit- en bruingoed haalt de gemeente een aantal keer per jaar bij jou op. In de kalender lees je wanneer de gemeente bij jou langskomt.
Grote schoonmaak? Afvalspecial over lenteafval
Hoewel de lente officieel al eventjes begonnen was, laat het zonnetje zich dan nu toch echt wat vaker zien. Heerlijk! Voorjaar betekent ook: de voorjaarsschoonmaak. En dat zorgt mogelijk voor wat grofvuil of textiel. In deze Afvalspecial lees je waar u met jouw afval heen kunt.
Pak energiearmoede aan via grootschalige verduurzaming wijken
Door woningverbetering wijk voor wijk, planmatig en grootschalig aan te pakken, worden drie vliegen in één kap geslagen. Energiearmoede wordt teruggedrongen, het bedrijfsleven kan opschalen en kosten reduceren en er wordt fors op aardgas en dus CO2-uitstoot bespaard.
Staatsbosbeheer start campagne voor ruiters op de routes
Op zaterdag 8 april startte Staatsbosbeheer samen met Stichting Paardenvrienden Veluwe en Van de Valk de Cantharel de campagne 'Stapt jouw paard op het juiste pad?' Op de Midden Veluwe ligt een pracht aanbod van 140 km aan speciale ruiterroutes, maar daarbuiten zijn ruiters en menners niet toegestaan.
Het broedseizoen van zwartvoetpinguïns zit er weer op
Waar de meeste vogelsoorten zich weer voorzichtig op het voorjaar oriënteren, zit het broedseizoen van de zwartvoetpinguïns in Koninklijke Burgers’ Zoo er alweer op. Deze pinguïnsoort leeft in het wild langs de kusten van Zuid-Afrika en Namibië en broedt normaliter twee keer per jaar in Arnhem: in september en januari. Dierverzorgers plaatsen donderdag 6 april 2023 acht jonge pinguïns terug voor de schermen nadat de jonge vogels geslaagd zijn voor hun voercursus achter de schermen.
Zaterdag 15 april: Snipperdag in het Sprokkelbos Lent
Wat is er fijner dan een snipperdag? De paadjes van Sprokkelbos Lent snakken weer naar een verse laag houtsnippers. Het uitrijden van de houtsnippers is altijd weer een leuke bezigheid waarbij iedereen een handje kan helpen.
Studie: meer complicaties bij wie kort na de pil zwanger wordt
Vrouwen die binnen drie maanden na het stoppen met de anticonceptiepil zwanger worden, lijken een iets verhoogd risico te hebben op zwangerschapsvergiftiging of een vroeggeboorte. Dat meldt het Radboudumc in Nijmegen na berichtgeving in Trouw.
VNCW start project om de voor- en nadelen van waterstof in het vervoer onder de aandacht te brengen
Waterstof staat volop in de belangstelling. Als potentiële nieuwe of alternatieve energiebron zijn de verwachtingen hooggespannen. Wat is waterstof eigenlijk en wat betekent het voor een samenleving om ‘om te schakelen’ op waterstof?
Kom in de Kas trekt 160.000 bezoekers over negentien regio’s
Op zaterdag 1 en zondag 2 april 2023 zijn 160.000 mensen op zoek gegaan naar hun Groene Liefde in de kassen. Tijdens de 45e editie van het jaarlijkse evenement van de glastuinbouwsector kon iedereen op ontdekkingstocht gaan bij 121 bedrijven verspreid over negentien regio’s.
Statue Sunday in Arnhem in reactie op IPCC-rapport
De Arnhemse afdeling van Extinction Rebellion doet vanaf zondag 2 april mee aan het initiatief Statue Sunday. Ze zullen standbeelden van wetenschappers, politici en andere prominenten blinddoeken. Daarmee eisen ze dat huidige politici en bestuurders de waarheid vertellen over de klimaatnoodtoestand en adequate maatregelen nemen na aanleiding van publicatie van het recente rapport van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).