Open Dag op Herenboerderij Lingezegen te Elst 

07 mei , 10:49 Natuur & Gezondheid
herenboeren mark van stokkom scaled
Mark van Stokkom
Herenboeren Nederland bestaat dit jaar tien jaar, en dat wordt gevierd met een open dag op alle boerderijen. Ook op de Herenboerderij Lingezegen te Elst, op 2 juni aanstaande.
In die tien jaar tijd zijn er 21 Herenboerderijen opgericht. Van Drenthe tot Limburg en van Rotterdam tot Enschede eten al meer dan 9000 ‘mede-eigenaren van een Herenboerderij’ van hun eigen coöperatieve boerderij. Zij produceren samen hun duurzame voedsel: onbespoten groente en fruit, eieren en, voor wie wil, af en toe vlees van dieren die lekker buiten rondscharrelen.

Open Dag op zondag 2 juni

Herenboeren Lingezegen is sinds 2023 in Elst in actie, en nog volop in ontwikkeling. Kom dat gerust met eigen ogen zien op dit gezellige uitje voor jong en oud! Inwoners van Elst, Bemmel, Huissen, Arnhem, Nijmegen en omgeving zijn van harte welkom op zondag 2 juni van 13.00-16.00 uur. Stap op de fiets, kom langs, en geniet mee van alles wat de Herenboerderij bieden heeft. Zo worden op de Open dag leuke kinderactiviteiten aangeboden, en tijdens de rondleidingen voor de volwassenen vertellen de enthousiaste en betrokken Herenboeren wat er verbouwd wordt en hoe ze te werk gaan zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Ook ontdek je hoe de biodiversiteit en het bodemleven worden bevorderd. Vanzelfsprekend valt er tijdens de open dag ook het één en ander te proeven. Meer informatie en aanmelden via deze link.

Wat is een Herenboerderij?

Een Herenboerderij is een gemengd professioneel boerenbedrijf van 5 hectare dat 200 huishoudens (ongeveer 500 monden) van groente, fruit, eieren en – voor wie wil – vlees voorziet. Deze huishoudens zijn samen mede-eigenaar van de boerderij in de vorm van een coöperatie., en hebben professionele boeren in loondienst. Naast de 21 reeds bestaande Herenboerderijen, verspreid over het hele land, (waaronder dus Lingezegen) zijn nog eens 35 initiatiefgroepen van burgers bezig hun eigen lokale Herenboerderij op te richten (zo ook in Nijmegen). Met haar snelgroeiende landelijke netwerk van boerderijen toont Herenboeren aan dat de productie van ons dagelijks voedsel anders, beter en bovenal duurzamer kan. Herenboeren ziet grote kansen voor coöperatieve boerderijen waarbij de leden (burgers) zowel eigenaar, ondernemer, producent én consument zijn. Het doel is minstens 75 Herenboerderijen in 2030!

Samen de voedseltransitie versnellen

Stichting Herenboeren Nederland zet zich in de praktijk, maar ook daaromheen, in voor de landbouw- en voedseltransitie. Want de opgave waarvoor we in Nederland staan is groot. Herenboeren Nederland bouwt actief mee aan een systeem van partnerorganisaties om de duurzame transitie van de Nederlandse voedselketen te versnellen. Samen met haar partnerinitiatieven initieert en verricht Herenboeren Nederland onderzoek, leidt boeren op en doet wijzigingsvoorstellen voor wet- en regelgeving.