‘Mee kunnen doen’ regeling keert terug in Lingewaard

Foto:

De MPA (Maatschappelijk Participatie Activiteiten), een ‘mee kunnen doen’ regeling die zorgt voor een tegemoetkoming in de kosten van sport & cultuur voor armlastige gezinnen, komt terug. Deze regeling werd in 2012 door het college en de raad afgeschaft. 

Na afschaffing van de regeling zette de Lingewaardse SP, de enige partij die tegen de afschaffing van de sociale regeling was, een meldpunt op  voor de inwoners van Lingewaard die door het afschaffen van de MPA de sport & cultuur op moesten geven. Daar kwamen uiteindelijk  66 meldingen binnen, goed voor 156 inwoners. De meeste meldingen betrof kinderen uit minima gezinnen die uit financiële nood bij scouting of voetbal weggehouden werden. De  SP in Lingewaard nam de terugkeer van de MPA, als enige Lingewaardse partij, op in het verkiezingsprogramma.

In juni werd een motie van de SP en B06-L2000 overgenomen door het college dat uitsprak dat de extra armoedebestrijdingsgelden ook daadwerkelijk ingezet ging worden voor armoedebestrijding en dat het college op kort termijn met een concrete invulling moest komen. Daarnaast kreeg het college vanuit het rijk de opdracht de besteding van het armoedegeld voortaan te verantwoorden. Het extra armoedebestrijdingsgeld moet immers aan armoedebestrijding uitgegeven worden. Het vorige D66/GL college was hierbij in gebreke gebleven.

Carla Claassen SP Lingewaard: ‘Het leven bestaat uit meer dan alleen werken en geld verdienen. Samen leven doe je niet alleen. Op sportvelden, buurthuizen en in bibliotheken vindt ontmoeting plaats tussen mensen. Wat belangrijk is dat niemand mag worden uitgesloten van sport en cultuur. Door het afschaffen van de MPA in combinatie met de vele andere bezuinigingen werd sport & cultuur voor de inwoners met een smalle beurs onmogelijk. Het heeft even geduurd maar nu is het zover, de MPA komt terug. Weliswaar onder een andere naam, de Meedoen regeling, wij noemen het de ‘mee kunnen doen’ regeling maar wie maalt daar om. Wij zijn blij dat het mee doen in de samenleving binnenkort ook weer mogelijk is voor de inwoners met een uiterst smalle beurs. Al moest er wat druk opgezet worden, toch  danken wij het college dan ook voor de uiteindelijke inzet hiervoor. Met het vorige D66/GL college was immers niet te praten over het verbeteren van het armoede beleid, die stonden louter op de afbraak stand om zo zoveel mogelijk geld vrij te maken voor zaken die zij belangrijk vinden’.

Vanaf 1 september 2014 is er via de gemeentelijke website een aanvraagformulier te downloaden voor de Meedoen regeling (lees artikel).

De tegemoetkoming bedraagt € 100,- per persoon per kalenderjaar en is te gebruiken voor sport, cultuur, bibliotheek abonnement, schoolreisje ect. 

Voor hulp bij het invullen van het aanvraagformulier kan iedereen terecht bij de SP Hulpdienst, telefoonnummer: 06-17013433.

SP Lingewaard

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen