112

Facebook huurt extra mensen in om te zoeken naar zelfmoordenaars

Foto: facebook

Facebook is het grootste sociale media en dus worden naast de vakantiefoto’s en de plaatjes van poezen, er steeds vaker moorden en andere gruweldaden gedeeld. Facebook huurt wereldwijd 3.000 mensen extra in om dit soort beelden van het medium af te halen.

Voorkom zelfmoord

Deze nieuwe dienst kan levens redden, zo bleek toen iemand aankondigde zelfmoord te willen plegen op facebook live. De hulpdiensten werden ingeschakeld en de man kon gered worden. Er bestaat al een intensief contact met lokale gemeenschappen om te voorkomen dat mensen zichzelf wat aandoen. In de toekomst wil Facebook het makkelijker gaan maken om mistoestanden op Facebook te melden.

Hoewel dit natuurlijk geen complete oplossing is, want de video met aangrijpende inhoud wordt nog steeds geplaatst en moet door een aantal mensen zijn gezien. Maar het aantal mensen dat uiteindelijk dit soort beelden gaat zien wordt minder en daarmee het aantal mensen dat op een idee wordt gebracht.

Bel de politie bij het zien van gruwelvideo’s

De politie Oost Nederland geeft desgevraagd aan niet actief op zoek te zijn naar indicaties op sociale media van mensen met bijvoorbeeld zelfmoordplannen of andere gruweldaden, tenzij dit terrorisme gerelateerd is. De hoeveelheid beschikbaar materiaal is daarvoor te groot, maar raad wel aan bij het zien van dergelijke postings of tweets contact op te nemen met de politie.

Bij een levensbedreigende zaak via het nummer 112 en anders het algemene nummer 0900 – 8844.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen