TOP FILMAVOND: Melancholia

Eén van de toppers van 2011, deze film over depressie en het einde van de wereld van enfant terrible Lars van Trier.

Eén van de toppers van 2011, deze film over depressie en het einde van de wereld van enfant terrible Lars van Trier.

Somber van toon (wat wil je, maar desalniettemin bij vlagen heel geestig), geweldig acteerwerk van Kirsten Dunst en Charlotte Gainsbourg, en oogstrelend mooi gefilmd.

Een tot nu toe onbekende planeet, Melancholia, verschijnt ineens van achter de zon en raast in de richting van de aarde. Instanties proberen mensen gerust te stellen, hij zal ons nét niet raken, maar niet iedereen is daarvan overtuigd.

Tegen deze achtergrond speelt het verhaal van 2 zussen. Justine viert haar bruiloft in het eerste deel van de film. Ze kampt al jaren met zware depressies. Aanvankelijk lukt het haar nog wel om de stralende bruid uit te hangen, maar in de loop van de dag zakt ze steeds dieper weg in de ellende.

Deel 2 gaat over Claire. Zij is de rust zelve, woont met haar rijke man en hun zoontje in een protserig kasteeltje, en ontfermt zich over Justine, als zij weer zwaar depressief is. Als Melancholia nadert raakt Claire steeds meer in paniek, zij is degene die alles te verliezen heeft “waar moet mijn zoon dan opgroeien?”. Terwijl Justine, die toch al van het zwartste scenario uitgaat, uitziet naar verlossing.

De zware maar prachtige klanken van Wagners Tristan en Isolde sleuren ook de kijker mee in de beklemming en angst voor het onvermijdelijke einde.

 

De foyer is vanaf 19.30 uur geopend.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen