Lezing wederopbouw van onze boerderijen na WOII

De Historische Kring Gente heeft Sophie Elpers uitgenodigd voor een lezing over de wederopbouw van boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Mevrouw Elpers laat zien wie betrokken waren bij de wederopbouw. Welke uiteenlopende ambities en wensen hadden zij en tot wat voor een architectuur heeft dat uiteindelijk geleid? Daarbij wordt de focus gelegd op de wederopbouwboerderijen die in en rond Gendt staan. 

Sophie Elpers

Sophie Elpers, etnologe, was eerder wetenschappelijk medewerker van de Stichting Historisch Boerderij Onderzoek in Arnhem en tegenwoordig wetenschappelijk medewerker bij het Meertens Instituut in Amsterdam. Zij heeft recentelijk een proefschrift over de wederopbouw van boerderijen afgerond, getiteld ‘Erfenis van het verlies. De strijd om de wederopbouw van boerderijen tijdens en na de Tweede Wereldoorlog’. 

Verwoesting

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland meer dan 9.000 boerderijen totaal verwoest. Daarmee verloren boeren hun bestaansbasis. De meeste boerderijen -zoals in Gendt- gingen in de laatste oorlogsjaren verloren, en wel voornamelijk in Noord-Brabant, Gelderland en Limburg. Ook aan het begin van de oorlog werden boerderijen verwoest, met name in de Grebbelinie.

aw9ttqhlwvppf7swlk4z7e8v2

Wederopbouw

Vanuit de overtuiging dat de boerderijen met het oog op de voedselvoorziening zo snel mogelijk moesten worden hersteld, werd al in 1940 door de rijksoverheid het Bureau Wederopbouw Boerderijen opgericht. Tot in de jaren vijftig organiseerden en coördineerden het BWB en zijn opvolger, de Afdeling Boerderijenbouw van het ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting, de wederopbouw. Deze vond plaats in een heftig bediscussieerd spanningsveld tussen modernisering en traditie, innovatie en behoud. De door het BWB vastgestelde richtlijnen bepaalden uiteindelijk dat eenvoudige, maar doelmatige gebouwen moesten ontstaan die een efficiënte eigentijdse bedrijfsvoering mogelijk maakten.

eswocgxka229kplw7yz9ldu24

De vormgeving leunde in de eerste wederopbouwjaren op ‘het bekende’ en kan als streekeigen worden gekarakteriseerd, maar de roep om het streekeigene te verlaten werd steeds groter. 

Lezing

In de lezing laat mevrouw Elpers zien wie betrokken waren bij de wederopbouw. Welke uiteenlopende ambities en wensen hadden zij en tot wat voor een architectuur heeft dat uiteindelijk geleid? Daarbij wordt de focus gelegd op de wederopbouwboerderijen die in en rond Gendt staan. 

Belangstellenden zijn welkom om 20.00 uur in Villa Ganita, Nijmeegsestraat 19, 6691 CK Gendt. 

De toegang is gratis, voor de koffie/thee wordt een bijdrage van € 0,50 gevraagd. 

Historische Kring Gente


Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen