Open Monumentendag in Lingewaard

Gemeente Lingewaard neemt vandaag, op 14 september, deel aan de landelijke Open Monumentendag. Tijdens deze dag staan duizenden monumenten in heel Nederland gratis open voor publiek. Het thema is dit jaar: “Op Reis”.

Reizen heeft een grote invloed gehad op de inrichting en het aanzien van Nederland. Aanleiding voor het thema is 2014 Mobiel, Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed, uitgeroepen door Stichting Mobiele Collectie Nederland.

Een aantal monumenten in Lingewaard kunt u ook op zaterdag 13 september bezoeken. Bij een tweetal monumenten is een expositie ingericht waarbij aansluiting is gezocht met het thema. 

Dominicanenklooster – Huissen

Programma met rondleidingen in en rondom het klooster en er is een kunstmarkt. Het klooster is omgeven door een grote tuin met gracht. Om 16.00 uur wordt er afgesloten met een bijzonder concert. Het koor ‘Kol-chadash’ uit Nijmegen zal heerlijke, ontspannen Jiddische muziek ten gehore brengen.

Geopend van 11.00 tot 16.00 uur.  (Stadsdam 1)

Kassencomplex Mea Vota – Huissen

Er is een permanente tentoonstelling van o.a. agrarisch gereedschap welke vroeger werd gebruikt in de tuinbouw. Op deze zondag zal worden gedemonstreerd wat je allemaal kunt doen met druivenstronken en het ouderwets wecken van groenten en fruit. Natuurlijk zal de proeverij van de heerlijke MEA VOTA wijnen niet ontbreken. Tot 27 september is er een kunstexpositie.

Geopend van 11.00 tot 17.00 uur. (Boskoops Glorie 33) Ook Op zat.13 sept. geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Tabaksboerderij Gochsestraat – Huissen

Mogelijk eind 17e, begin 18e eeuw, is een van de laatste bestaande tabaksboerderijen die in Huissen bewaard is gebleven. De restauratie van het pand gaat de laatste fase in, waarbij het oorspronkelijk karakter en sfeer behouden blijft. De bewoners zullen belangstellenden gastvrij ontvangen en van informatie voorzien. Een bezoek aan de tabaksboerderij is een reis terug in de tijd.
Op zaterdag 13 en zondag 14 september te bezoeken van 11.00 tot 17.00 uur. (Gochsestraat 7)

Toren van Poelwijk – Gendt

Is de 15e-eeuwse poorttoren van het sinds de 18e eeuw verdwenen kasteel Poelwijk. Vanaf de bovenste verdieping van de toren heeft u fraai uitzicht over de Ooypolder en is bij helder weer de stuwwal van Beek te zien. De trappen in het gebouw zijn smal en steil, betreden is op eigen risico. Historische Kring Gendt heeft fototentoonstelling ingericht over de Betuwse Stoomtram Maatschappij en er zal een powerpoint presentatie zijn over het thema. De Angerse Oldtimerclub zal rondritten verzorgen met enkele oude voertuigen. De eerste rondrit zal beginnen om 11.00 uur. Het startpunt is bij de Poelwijk in de Poelwijklaan, daarna Kommerdijk, Waaldijk, Markt, Nijmeegsestraat om dan weer in de Poelwijklaan te eindigen.

Geopend tussen 10.00 en 17.00 uur. (Poelwijklaan 5). Info: www.landgoedpoelwijk.nl

Kasteel Doornenburg – Doornenburg

Op zondag 14 september is er weer een Culturele Dag op kasteel Doornenburg. Op de voorburcht van het kasteel zijn oude ambachten te bewonderen en zullen de ridders van de “Knights of the Four Quarters” o.a. demonstreren hoe in de middeleeuwen met pijl en boog werd geschoten. Verder klinkt er deze dag ook veel muziek en heeft de Historische Kring een tentoonstelling over het thema “Op Reis” Meer informatie kunt u vinden op www.kasteeldoornenburg.nl.

Geopend van 11.00 tot 17.00 uur. (Kerkstraat 27)

Fort Pannerden – Sterreschans Doornenburg

Een prachtig polygonaal sperfort gelegen op het punt waar de Rijn zich splitst in Pannerdensch Kanaal en Waal. Qua bouwwerk is Fort Pannerden een pracht om te bekijken. Het is de afgelopen jaren helemaal gerestaureerd en het uitzicht vanaf de top over de splitsing van de Rijn en het natuurgebied de Klompenwaard is schitterend. Onze gidsen willen u graag meer vertellen maar er zijn op deze  dag geen rondleidingen. Er is een tentoonstelling “Kunst uit Oud IJzer” van Jan Nederhoed. Kinderen kunnen schieten met het waterkanon en het fort verkennen met een speurtocht. Het fort is te voet en met de fiets prima bereikbaar. Er pendelt een speciaal voertuig tussen de Sterreschans en het fort voor bezoekers die slecht ter been zijn. www.fortpannerden.eu.

Open: 12.00 tot 17.00 uur. (Waaldijk 1)

Kasteel De Kinkelenburg – Bemmel

Tijdens de late middeleeuwen stond het kasteel bekend als Hof te Bemmel. Na de Tweede Wereldoorlog werd het pand gebruikt als noodhuisvesting voor het onbruikbaar geworden gemeentehuis aan de Dorpsstraat. In 1954 werd De Kinkelenburg onder leiding van gemeentearchitect Estourgie gerestaureerd en definitief als gemeentehuis in gebruik genomen. In de benedenruimte heeft de Historische Kring een expositie ingericht met het thema “Op Reis” in Bemmel/Ressen. Een rondleiding in het kasteel behoort niet tot de mogelijkheden.

Geopend van 11.00 tot 17.00 uur. (Kinkelenburglaan 1)

De Open Monumentendag wordt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa georganiseerd, om precies te zijn in 50 landen of landsdelen, onder de naam European Heritage Days.

Voor meer informatie gaat u naar: www.openmonumentendag.nl.

Bron: Gemeente Lingewaard

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen