Bettine Vriesekoop vertelt in Bemmel over Pearl S. Buck

Foto: De Toren van Bemmel

Blije gezichten dat het weer kon, zaterdag 12 juni in De Kinkel. Boekhandel De Toren van Bemmel was opgetogen dat de ontmoeting met schrijfster Bettine Vriesekoop in de grote zaal van De Kinkel live kon plaatsvinden.

Dat was met  publiek, allemaal keurig op 1,5 meter afstand. De zaal zat dan ook vol.

Chinese talen en culturen

Bettine Vrieskop is vooral bekend als succesvolle tafeltennisster. Na haar sport carriere liet Vriesekoop zich inschrijven als student Chinese talen en culturen aan de Universiteit Leiden. Over haar ervaringen in China schreef ze diverse boeken, onder andere Heimwee naar Peking (1994).

Zoektocht naar Pearl S. Buck

Bettine VrieskopBettine opende de middag met filmpjes en foto’s van haar zoektocht naar Pearl S. Buck, een heel bijzondere vrouw. Opgegroeid in het China van het begin van de  twintigste eeuw heeft zij met haar boeken een uniek inzicht weten te geven in het  onbekende China uit die periode. De Amerikaanse Buck verzette zich haar leven  lang tegen vooroordelen over China, die in haar tijd algemeen waren.

Vooroordelen toen en nu

Na de inleiding door Bettine volgde een interview door filosofe Dascha Düring met Bettine over haar fascinatie voor Pearl S. Buck, waarbij de vooroordelen toen en nu  aan de orde kwamen. En net als Buck toen, kwam Bettine nu vanuit haar kennis van  China en haar ervaring met de mensen in geweer tegen de beeldvorming over China. Buck wist over de Chinezen dat het goede vrienden konden zijn en  gevreesde vijanden. Bettine sloot het interview af met de gedachte dat het westen krijgt van China wat het westen zelf van China maakt.
Deze uitspraak kreeg, op het  moment dat Biden op de G7 een alliantie tegen China probeerde te smeden, een  actuele betekenis. Zo was er, naast de vreugde over een live evenement  meemaken, ook nog van alles om over door te denken.

Bettine Vrieskop

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen