Wethouder financiën Helga Witjes licht begroting toe

Foto:

LINGEWAARD – Maandag 29 september jl. heeft het college van Lingewaard de begroting 2015 gepresenteerd. Verantwoordelijk wethouder Helga Witjes zegt dat het komend jaar in financieel opzicht een lastig jaar wordt. Niet alleen omdat de gemeente in 2015 voor het eerst te maken krijgt met de uitvoering van zorgtaken, maar ook om er voor te zorgen dat de gemeente een gezonde financiële positie behoudt. Toch kunnen bijna alle plannen uitgevoerd worden zonder de lokale lasten te verhogen. Bovendien is de meerjarenbegroting is sluitend.

Lokale lasten

Wethouder Witjes is verheugd dat de algemene lokale lasten, zoals onroerendzaak-belasting, slechts met een prijsindexering worden verhoogd. Wel heeft het college er voor gekozen om de kosten voor bouwleges meer te laten stijgen, waarbij wordt uitgegaan van het principe “de veroorzaker betaalt”. Witjes: “De kostendekkendheid van deze leges is slechts 35% en de leges zijn landelijk gezien relatief laag. We willen de kosten stapsgewijs meer bij de aanvrager neerleggen, waarmee de kostendekkendheid van 67% in 2015 naar 84% voor de jaren daarna gaat”. 

Uitvoering coalitieprogramma

In de begroting zijn bedragen opgenomen voor de uitvoering van zo veel mogelijk speerpunten uit het coalitieprogramma. Veel aandacht gaat komende periode uit naar overheidsparticipatie, zorg en ondersteuning en de realisatie van multifunctionele, sociale culturele centra.

Voor de totstandkoming van deze centra in Bemmel, Gendt en Huissen wil het college € 2 miljoen vrijmaken uit het beklemde deel van de algemene reserve. Witjes: “Om voldoende reserves te houden, is het helaas niet mogelijk om alle onderdelen uit het coalitieprogramma gelijk aan te pakken. We stellen daarom voor om de aanpak van sporthal De Bongerd niet meteen in de begroting op te nemen. Zodra er financiële ruimte is, krijgt dit speerpunt prioriteit”.

Nieuw beleid bibliotheken

Het college stelt voor om de subsidie voor de bibliotheek te verlagen. Witjes: “Vanwege de ontwikkelingen van digitale middelen en media willen we aan de slag met nieuw beleid voor bibliotheken. We willen kijken of we in elke kern een bibliotheekfunctie kunnen behouden, mogelijk in de vorm van een servicebalie in bestaande accommodaties als ontmoetingscentra of wooncomplexen voor ouderen. Daarmee verwachten we vanaf 2016 100.000 euro per jaar te kunnen besparen.”

Meerjarenbegroting dekkend

Het jaar 2015 wordt door een lagere algemene uitkering van het Rijk een lastig jaar. De begroting van 2015 heeft een negatief resultaat van € 1.135.900. Toch is de wethouder zeker niet ontevreden:  “Vanaf 2016 laat deze begroting een positief resultaat zien. We hebben een evenwichtige begroting kunnen opstellen met een dekkende meerjarenraming. We streven naar voldoende reserves en willen sparen voor gewenste investeringen. Hierdoor hoeven we bij financiële tegenvallers niet direct het gevoerde beleid om te gooien.”

Besluitvorming

De gemeenteraad stelt naar verwachting op 13 november de begroting vast. Op  30 oktober a.s. vindt de politieke avond over de begroting plaats.

De programmabegroting 2015 ligt voor een ieder ter inzage in de leeshoek in het gemeentekantoor te Bemmel  en is tegen vergoeding verkrijgbaar (conform art. 190 lid 2 Gemeentewet).

Bron: Gemeente Lingewaard

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen