Komt de winter nog terug?

Foto: Lingewaard Nieuws

Eind december was het licht winters weer in Nederland met in het midden en zuiden van het land een sneeuwdekje en lokaal matige vorst. Afgelopen week is de herfst echter opnieuw in volle hevigheid losgebarsten. Eergisteren kwam het zelfs tot een officiƫle storm. Blijft het zo onstuimig of keert de winter terug?

Depressies domineren

Depressies trekken momenteel in sneltreinvaart vanaf de Atlantische Oceaan Europa binnen en brengen afwisselend zeer zachte of vrij koude lucht mee. Winterkou hoeven we vanuit het westen niet te verwachten. Tot en met donderdag blijft het behoorlijk onstuimig. Alleen dinsdag is het relatief rustig. Donderdag is er kans op storm en misschien zelfs wel zware storm.

Details voor de komende dagen: weerbericht Nederland

Van westenwind naar noordenwind

Vrijdag verandert de atmosferische setting. De aanvoer van nieuwe depressies vanaf de oceaan stopt en tussen een lagedrukgebied boven Scandinaviƫ en een hogedrukgebied bij IJsland stroomt koude lucht vanaf de Noordpool richting Europa. Onderweg naar Nederland warmt de lucht boven het relatief warme water van de Noordzee nog behoorlijk op. Hierdoor verwachten we geen onvervalst winterweer, maar de temperatuur zal terugkeren op een normaal niveau voor half januari van een graad of 5 overdag en minima rond het vriespunt.

332

De wisselvalligheid blijft, maar de droge perioden worden vanaf vrijdag langer. Doordat het kouder wordt kan de neerslag vooral tijdens de avond en nacht mogelijk soms een winters karakter krijgen. De sneeuwkansen lopen volgend weekend en begin volgende week op naar 10-20%. Op langere termijn bestaat de kans dat de stevige westelijke stroming met herfstachtig weer opnieuw inzet, maar er zijn ook computerberekeningen die gaan voor een langere periode met normale temperaturen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen