Wat te doen met een bijenzwerm

Foto: Twitter Leon Dekkers

Het wordt weer zomer. Dan kan het gebeuren dat bijenvolken gaan zwermen. Het zwermen is voor de bijen de manier om zich voort te planten.

Bij het zwermen verlaat de koningin, met enkele duizenden werksters en een aantal darren, het volk om zich ergens anders te vestigen. Dat gebeurt meestal in de maanden mei en juni en ook nog wel in juli. Bijen zwermen meestal als het mooi weer is tussen 11.00 en 15.00 uur. Net voordat ze de kast verlaten zuigen de bijen zich vol met honing, zodat ze voor de eerste dagen voedsel bij zich hebben.

Een bijenzwerm gaat meestal in de buurt van de kast hangen bijvoorbeeld aan een boomtak. Het lijkt angstig als er zoveel bijen met een hoog zoemend geluid in de lucht vliegen. Maar als je rustig blijft, dan blijven de bijen dat gewoonlijk ook. Soms kan een bijenzwerm wegvliegen en op een andere plek gaan hangen bijvoorbeeld niet meer in de zon. Als een zwerm lang op een plek hangt kunnen bijen wel lastig worden. Als u een bijenzwerm vindt kunt u een imker in de buurt vragen of hij of zij de zwerm weghaalt.

Als u wilt weten welke imker bij u in de buurt woont, dan kunt u de kijken op de site van Imkersvereniging Oost-betuwe

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen