Groen licht voor geveltuintjes

Foto: Gemeente Lingewaard

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten voortaan kleine tuintjes in de openbare ruimte van Lingewaard toe te staan. Zelf een tuintje maken op de stoep, voor of naast je huis, mocht niet.

Tot nu dus.

Wat is een geveltuintje?

Een geveltuintje is een smalle tuin langs de voor- of zijgevel van de woning (aan de straatkant) van ongeveer een stoeptegel diep. Een geveltuintje zorgt ervoor dat het regenwater makkelijker kan wegzakken in de grond. Planten en struiken in geveltuintjes geven bovendien leefruimte aan insecten en andere dieren.

Regels en voorwaarden

Er zijn regels en voorwaarden vastgesteld om duidelijkheid te geven over de aanleg van een geveltuintje. Zo moet er na aanleg van het geveltuintje minimaal anderhalve meter van het trottoir overblijven. Ook mag het tuintje niet breder zijn dan 45 cm en dieper dan 30 cm. Daarnaast is de eigenaar van de aangrenzende woning verantwoordelijk voor het onderhoud. Bij woningen in winkelgebieden zijn geveltuintjes niet toegestaan. Bekijk alle regels en voorwaarden.

Wens voor geveltuintjes

Door het toestaan van geveltuintjes zorgen we ervoor dat er nog meer natuur komt in Lingewaard. En dat inwoners in de toekomst minder last hebben van het veranderende klimaat. Ook dragen geveltuintjes bij aan een groenere straat. Het is al langer een wens om de regels te versoepelen en met simpele uitgangspunten geveltuintjes toe te staan in Lingewaard.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen