Bijdrage aan oplossing voor tekort huurwoningen stap dichterbij

Foto: Waardwonen

Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week het stedenbouwkundig plan vastgesteld dat de bouw van 130 flexwoningen mogelijk maakt op het perceel aan de Sallandstraat in Haalderen. In december besluit de gemeenteraad over de bouw van de sociale huurwoningen.

Als partner Waardwonen bereid is de exploitatie van de woningen te doen en de gemeenteraad groen licht geeft, worden de eerste 50 flexwoningen naar verwachting in 2025 geplaatst. De woningen blijven dertig jaar staan.

Gemeente en Waardwonen

In Lingewaard is, net als in de rest van Nederland, sprake van een wooncrisis. Vooral in de sociale huursector bestaat een enorme vraag naar woningen. De flexwoningen in Haalderen vormen een concrete bijdrage aan een oplossing voor dit probleem.
De gemeente en woningcorporatie Waardwonen werken samen bij het realiseren van de flexwoningen. De gemeente stelt de grond beschikbaar, verzorgt de inrichting van de openbare ruimte en het beheer ervan. Waardwonen realiseert en beheert de woningen. De afspraken tussen beide partijen staan in een samenwerkingsovereenkomst.

Onderzoek

In de uitwerking van de plannen voor de realisatie van de flexwoningen deed de gemeente onderzoek naar archeologie, bodem, verkeer en stikstof. Deze wijzen uit dat woningbouw mogelijk is op het perceel aan de Sallandstraat. Waardwonen onderzoekt op dit moment de haalbaarheid van de ontwikkeling en exploitatie van de woningen. De woningcorporatie besluit begin december definitief of zij meedoet met dit project.

Klankbordgroep

Gemeente en Waardwonen erkennen de impact van het plan op de gemeenschap in Haalderen. Om die reden nodigden zij inwoners en andere belanghebbenden op om zitting te nemen in een klankbordgroep. Deze groep bracht in de voorbije maanden kennis van de omgeving in het plan in en hielden op die manier de planmakers scherp. De klankbordgroep pleitte onder meer voor koopwoningen in het plan en een noordelijke ontsluiting van het plangebied via De Hoek. Deze wensen worden, als de gemeenteraad daarmee instemt, op haalbaarheid onderzocht. Mochten ze haalbaar blijken, dan is realisatie daarvan pas na de eerste fase aan de orde.

Woningnood

Het gebrek aan huurwoningen leidt tot allerlei problemen zoals jongeren die gedwongen thuis moeten blijven wonen en statushouders die niet naar een huurwoning kunnen verhuizen. Om op een zo kort mogelijke termijn iets te doen aan de woningnood stelde de gemeenteraad in april 2023 een voorbereidingskrediet beschikbaar voor het onderzoek naar het realiseren van 100 tot 150 flexwoningen. In het plan waarover het college besloten heeft, passen 130 flexwoningen.

In fasen

In verband met de beperkingen van het elektriciteitsnet worden de flexwoningen in fasen gerealiseerd; in de eerste fase ontwikkelt en exploiteert Waardwonen 50 sociale huurwoningen. De bouw van de resterende woningen is pas aan de orde wanneer Liander de problemen in het stroomnet heeft verholpen. In de flexwoningen komen straks vooral starters en reguliere huurders (jongeren, doorstromers en ouderen). Daarnaast zijn de woningen voor statushouders en huurders met een middeninkomen.

Op 13 november een informatieavond

De raad stelt dan de grondexploitatie en het beeldkwaliteitsplan vast. In dat plan staat beschreven, ook aan de hand van referentiebeelden en ontwerptekeningen, hoe de woningen eruit komen te zien en over het gebied zijn verdeeld. De houten woningen zijn duurzaam en voldoen aan het Bouwbesluit. Rondom de woningen is veel ruimte voor groen. De openbare ruimte nodigt uit om te ontmoeten.
Gemeente en Waardwonen organiseren op 13 november een informatieavond waarop het besluit van het college nader wordt toegelicht en belanghebbenden antwoord krijgen op hun vragen. Dit om een ieder die dat wil de gelegenheid te geven om op 23 november in te spreken tijdens een raadsvergadering.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen