Informatie over nieuwe opvanglocatie in Bemmel op 11 april

Foto: Gemeente Lingewaard

Door de oorlog hebben veel Oekraïners hulp nodig. Nog steeds komen er vluchtelingen naar ons land toe.

Zij zoeken een plek waar ze langere tijd kunnen blijven. In Lingewaard bieden we hen een tijdelijk thuis. Gemeente Lingewaard informeert de omwonenden tijdens een inloopavond op donderdagavond 11 april.

Opvang door heel Lingewaard

Het Rijk vraagt de gemeente Lingewaard om 251 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen op een plek waar ze langere tijd kunnen wonen. De gemeente wil de vluchtelingen zoveel mogelijk spreiden in de hele gemeente. Ze vangt nu Oekraïense vluchtelingen op in Huissen, Bemmel en Gendt. Er wonen in de hele gemeente 240 Oekraïense vluchtelingen in gemeentelijke opvanglocaties.

Extra plek nodig

Om 251 vluchtelingen op te vangen, heeft de gemeente extra opvangplekken nodig. De opvanglocaties die zij al heeft, zijn vol en het aantal Oekraïense vluchtelingen neemt niet af. Daarom zocht ze een nieuwe plek. Die heeft de gemeente gevonden in de pastorie aan de Markt 7 in Bemmel.

Opvang in de pastorie

Het gebouw van de pastorie heeft veel ruimte. Omdat het ooit al een woning was, hoeft de gemeente niet veel te verbouwen. Ook is er parkeerruimte. Na de verbouwing kunnen er ongeveer twintig vluchtelingen uit Oekraïne wonen. Dit kunnen echtparen, gezinnen en/of alleenstaanden zijn. Gemeente Lingewaard verwacht dat de ze eind mei de eerste bewoners kan ontvangen.

Aanvragen vergunning

De pastorie gebruiken als opvang voor Oekraïense vluchtelingen past niet binnen het omgevingsplan. Om dit wel mogelijk te maken, moet de gemeente een vergunning aanvragen. Deze aanvraag komt op overheid.nl en in Het Gemeentenieuws te staan. Normaal mag een gebouw pas in gebruik worden genomen nadat de vergunning is gegeven. Bij opvang van vluchtelingen uit een oorlog mag de vergunning ook achteraf worden gegeven. Daarom kiest de gemeente ervoor de pastorie zo snel mogelijk in gebruik te nemen.

Aanspreekpunt omwonenden

Gemeente Lingewaard informeert de omwonenden tijdens een inloopavond op donderdagavond 11 april. De gemeente zorgt voor de begeleiding van de vluchtelingen. Ze regelt onderwijs, bieden taallessen aan en helpen mensen naar werk. Zo zorgen we in Lingewaard ervoor dat de vluchtelingen zich zo snel mogelijk thuis voelen. Een locatiemanager houdt contact met de vluchtelingen. Hij of zij wordt ook de contactpersoon voor omwonenden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen