‘Bolle buiken en Babycoach’ verbetert kwaliteit op kinderopvang

Foto: Kansrijkstart.Gemeente Lingewaard

De functienaam ‘Bolle buiken en Babycoach’ tovert bij veel mensen een glimlach op het gezicht. Maar wat houdt deze functie precies in?

De ‘Bolle buiken en babycoach’ verbetert de kwaliteit op de babygroepen bij Kinderopvang Zonnekinderen.

Deskundigheid beter inzetten

Op de locaties kijkt de coach mee met pedagogisch medewerkers naar bijvoorbeeld dagritme en inrichting. Denk hierbij aan: hoe krijgen ze balans tussen een uitdagende ruimte met veel ontwikkelingskansen en een ruimte waar de kleinsten ook rust vinden? En hoe creëren ze rust en structuur op een babygroep? De coach bespreekt met de pedagogisch medewerkers hoe zij hun deskundigheid nóg beter kunnen inzetten voor de ontwikkeling van de baby’s.

Met vragen bij de coach terecht

kinderopvang
Babyopvang Zonnekinderen

Het ouderschap en de opvoeding van een kind is niet altijd makkelijk. Het kan vragen en onzekerheden met zich meebrengen. De ‘Bolle buiken en Babycoach’ biedt een luisterend oor. Ouders kunnen met alle vragen over hun kind bij de coach terecht. Denk hierbij aan vragen over voeding, slapen, spelmaterialen of huilen. Ook kan de coach waar nodig doorverwijzen binnen het netwerk. Bijvoorbeeld naar een fysiotherapeut, logopedist of het consultatiebureau. Zo werken ze samen om de beste ontwikkelkansen te creëren voor alle baby’s en dreumesen.
Niet alleen de ouders, maar ook de pedagogische medewerkers van Zonnekinderen kunnen met vragen bij de ‘Bolle buiken en Babycoach’ terecht. De coach kan gevraagd worden, met medeweten van ouders, om extra mee te kijken op de groep.
De ‘Bolle buiken en Babycoach’ bedenkt ook leuke activiteiten voor de kinderopvang, die door ouders makkelijk thuis gedaan kunnen worden. Laat je inspireren door de onderstaande activiteit.

Aan de slag met schattenmanden

Binnen Zonnekinderen wordt er gewerkt met zogenaamde schattenmanden. Dit zijn simpele manden met allerlei schatten die je samen met je baby kunt ontdekken. Moeten die schatten dan groot en duur zijn? Welnee. Hoe leuk vinden baby’s de ontdekking van verschillende soorten papier (bakpapier, bubbeltjesplastic, inpakpapier, cellofaan en aluminiumfolie) of verschillende soorten stofjes. Een schattenmand met allerlei huishoudelijke artikelen als een dweil, vaatdoek, douchpuf, schuursponsje is ook genoeg voor urenlang spelplezier. Kinderen worden uitgedaagd om hun creativiteit te gebruiken met deze schattenmanden. Erg leuk en zinvol.

Kansrijke start voor alle kinderen in Lingewaard

kindropvang
Kinderopvang Zonnekinderen

Ieder kind in Lingewaard verdient de best mogelijke start van het leven en een optimale kans op een goede toekomst. De eerste duizend levensdagen zijn cruciaal voor een goede start. De gezondheid voor, tijdens en na de geboorte blijkt een belangrijke voorspeller van fysieke en mentale problemen op latere leeftijd. In de coalitie Kansrijke Start Lingewaard werken professionals en vrijwilligers samen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen