Ruimte voor bomen in (en onder) de straat

Foto: Gemeente Lingewaard

In onze gemeente wordt gewerkt aan de verbetering van wegen, riolering en de groenstructuur. Het maken van een goed ontwerp is een hele puzzel, want er moet veel gebeuren in dezelfde ruimte boven en onder de grond.

In het verleden werden bomen en kabels vaak in dezelfde openbare ruimte geplaatst. Na een tijdje kan dit voor grote problemen zorgen.

Gochsestraat Huissen

Bij nieuwe projecten waar de gemeente het riool en de weg vervangt krijgen bomen hun eigen plek. Een voorbeeld hiervan is het project aan de Gochsestraat. Op dit moment worden daar kabels en leidingen vervangen door Vitens en Liander. Daarbij zien wij hoe de wortels van bestaande bomen regelmatig tussen de kabels en leidingen zijn gegroeid. Die bomen moeten helaas gekapt worden. In de Gochsestraat gaat de gemeente nieuwe bomen dan ook meer ruimte geven.

Meer ruimte

Binnen onze gemeente werken we volgens een handboek voor bomen. In dit handboek zijn regels vastgelegd over nieuwe en bestaande bomen. Zo krijgen bomen meer ruimte onder en boven de grond. Kabels en leidingen krijgen ook meer ruimte. In de afbeelding hieronder ziet u hoe. Bomen kunnen zo uitgroeien tot de gezonde bomen die we hard nodig hebben.

Bomen
Bomen en kabels handboek
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen