Koninklijke onderscheiding voor veertien inwoners van Lingewaard

28 apr 2022, 9:58 Gemeenteberichten
lintjeslwaard9602
Veertien inwoners van Lingewaard hebben een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Burgemeester Nelly Kalfs speldde de gedecoreerden tijdens de lintjesregen op dinsdag 26 april de versierselen op.
Dit gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in De Valom in Huissen. Martien van Hemmen uit Huissen werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.Vijf inwoners van Angeren, twee inwoners van Doornenburg, twee inwoners van Gendt en vier inwoners van Huissen zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Martien van Hemmen (59, Huissen)

Via zijn bestuursfunctie bij de oude begraafplaats aan de Doelenstraat raakte Martien gefascineerd door het leed van de inwoners van Lingewaard tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij richtte daarom in 2000 de Stichting Exodus wandelevenement op, waar hij nog altijd voorzitter van is. Daarnaast is Martien al 21 jaar actief bij de stichting Vrienden van Huissen en is hij initiatiefnemer van Marigold Foundation. Voor het Exoduscomité legde hij een brug tussen Nederland en Duitsland. Vanwege zijn verdiensten voor de grensoverschrijdende samenwerking ontving hij in 2016 de Euregio Rijn-Waal Erepenning. Daar komt nu zijn benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau bij.

Geert (72) en Els Tijssen-Joosten (69) uit Angeren

Geert zet zich al jaren in als vrijwilliger. Samen met Els is hij betrokken bij de Stichting Actieve Senioren Angeren (SASA). Daarnaast is hij vice-voorzitter en techniekmeester bij Dorpshuis Angeren. Én is hij onder meer systeembeheerder bij de Historische Kring Angeren. Ook organiseert Geert als jaren de inmiddels beroemde fietsroutes op Koningsdag bij Stichting Oranje-Comité Angeren. Voor Strijdbaar Angeren realiseerde hij onder meer het project ‘Oud ontmoet jong’.
Els organiseert activiteiten bij de SASA en is er ook penningmeester. Mede door haar inzet is er nu samen met Stichting Welzijn Lingewaard maandelijks een ‘Koffie Ochtend Plus’ in het Dorpshuis. Ze is ook al meer dan twintig jaar penningmeester van Stichting Kunstkring ‘Gendt Verbeeld’. Voor de afdeling Vluchtelingenwerk Oost-Nederland is Els al sinds 2000 taalcoach. In 2013 richtte ze de Stichting Welzijn Ouderen Lingewaard op. Ook hier is ze penningmeester en realiseerde ze mede het GALM-project, een fittest voor senioren.

José Burgers-Rutten (69, Doornenburg)

José kreeg een onderscheiding voor haar jarenlange inzet voor het Dameskoor Doornenburg. Ze was hier dirigent en kreeg er ook een onderscheiding voor van de Gregoriusvereniging. Sinds 1994 is José onder meer bezoekvrijwilliger bij de Zonnebloem. Elke maandag zorgt ze voor een gezellige middag voor de bewoners en gasten van de dagopvang bij Zorgvoorziening Merlijn. En elke dinsdagochtend is José te vinden bij creatief trefpunt ‘t Blauwe Huukske van Stichting Leefbaar Doornenburg. Als geboren en getogen Doornenburgse kent ze iedereen en staat graag voor anderen klaar.

Theo Buurman (78, Angeren)

In 1976 werd Theo lid van de EHBO-vereniging waar hij jarenlang penningmeester was. Bij het Dorpshuis zet hij spullen klaar voor activiteiten en verzorgt de lotenverkoop. Sinds 2000 is Theo actief bij de SASA. Eerst als bestuurslid en tweede penningmeester. Nu als wijkbeheerder, collectant en zit hij in het organisatiecomité van de busreizen. Ook is Theo collectant en ondersteunt hij bij de organisatie van de jaarlijkse sacrementsprocessie bij de Sint Bavo Parochie. In 2018 werd Theo in Angeren benoemd tot ‘vrijwilliger van het jaar’. Dit jaar kreeg hij een lintje voor zijn verdiensten.

Bart Claassen (74, Doornenburg)

Als slagers- en bakkersknecht bezorgde Bart vroeger de bestellingen bij de mensen thuis. Zodoende kende hij bijna iedereen in Doornenburg. Sinds 2008 brengt Bart vrijwillig maaltijden rond voor Stichting Tafeltje Dekje. Bart zet zich vanaf de jaren ’70 in voor voetbalvereniging GVA. Onder meer als jeugdleider, wedstrijdconsul, bestuurslid en coördinator voor verplichte sportkeuringen. Hiervoor is hij in 2019 tot erelid benoemd. Sinds 1988 is Bart penningmeester van Hengelsportvereniging Lotus Vulgaris en sinds 1997 ook voorzitter. In 2013 is hij ook hier benoemd tot erelid. En daar kwam nu een Koninklijke onderscheiding bij!

Corry Huisman-te Boekhorst (77, Huissen)

Corry kreeg een lintje voor haar jarenlange inzet voor de parochie H. Maria Magdalena in Bemmel, waar ze koster is. Ook is Corry lid van verschillende werkgroepen en zorgt ze voor de verspreiding van het parochieblad. Sinds 2000 is ze lid van de politieke partij Lokaal Belang Lingewaard. Hier verzorgt Corry als bestuurslid het ledencontact en organiseert ze activiteiten mee. Daarnaast is ze bestuurslid en interim-voorzitter bij de lokale afdeling van de Katholieke Bond van Ouderen in Huissen. En sinds 2014 rijdt ze ook nog rond als bezorger van Stichting Tafeltje Dekje.

Fokke Kijlstra (79, Gendt)

Fokke kwam als echte Fries 50 jaar geleden in Gendt wonen. Door het aanpakken van vrijwilligerswerk was hij al snel ingeburgerd. Hij ontving een onderscheiding voor zijn jarenlange inzet als vrijwilliger bij de Protestantse Gemeente Gendt-Doornenburg, . Onder andere als kerkrentmeester, lid en voorzitter van de kerkenraad. Als medewerker van de ABN AMRO wordt Fokke vaak gestrikt voor ‘financiële’ vrijwilligersfuncties. Bijvoorbeeld als penningmeester bij de ds. G. Boerstichting en de Vrijwilligerscentrale Nijmegen. Daarnaast is Fokke bestuurslid bij de Stichting Welzijn Ouderen Gendt en helpt hij hier bij activiteiten. In 2019 ontving hij de Lingewaardse vrijwilligersprijs.

Johan Kuster (77, Angeren)

Sporten is belangrijk in het leven van Johan. Hij verdiende een onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor onder meer volleybalclub Hexagon en schaats- en skeelervereniging De IJsvogels. Bij Hexagon is Johan al ruim vijftig jaar actief als vrijwilliger. Bij de IJsvogels organiseert hij activiteiten, houdt de website bij en is sinds 2014 ook bestuurslid. Johan is medeoprichter van de Angerense Oldtimerclub en al zeventien jaar secretaris. De website heeft hij zelf gebouwd en houdt deze ook bij. En hij organiseert activiteiten voor deze club. Ook bij de SASA assisteert Johan bij activiteiten.

Theo Lentjes (72, Huissen)

Theo kreeg een lintje voor zijn jarenlange inzet als sportmasseur, verzorger en penningmeester voor voetbalvereniging RKHVV. Ook was hij verzorger bij handbalclub AAC in Arnhem. Sinds 2005 is Theo penningmeester bij ‘t Binnenhues waar hij de zorgroosters in combinatie met de beschikbare PGB’s berekent. En adviseert hij de familie van de cliënten bij het administratieve proces. Sinds 2010 is Theo ook penningmeester van de Stichting Sport en Ondernemen Lingewaard. Hij houdt zich hier vooral bezig met de binding van ondernemers als sponsoren.

Anneke Strijbos-van der Zee (80, Gendt)

Anneke is al meer dan 45 jaar lid van de Soos in Gendt, waarvan maar liefst veertig jaar als voorzitter.
Daarnaast zet ze zich samen met haar man in voor Fort Pannerden. Ze rijdt onder meer in een golfkarretje rond en brengt bezoekers van de parkeerplaats naar het fort. Voor de Protestantse Gemeente Gendt-Doornenburg brengt Anneke het kerkblad rond, organiseert ze bijeenkomsten en neemt ze deel aan het kerkbestuur. Bij de Stichting Welzijn Ouderen Gendt verzorgt ze cursussen bloemschikken. Voor haar inzet op vele vlakken ontving ze een Koninklijke onderscheiding.

Corry Wijlhuizen-Lamers (71, Angeren)

Corry kreeg een onderscheiding voor haar jarenlange inzet bij de Protestantse Gemeente Angeren, waar ze ouderling-kerkrentmeester was. Ze verzorgde er de notulen en stelde het preekrooster op. In 2013 werd Corry bestuurslid van het Senioren Netwerk Lingewaard (SNL). Hier organiseert en begeleidt ze activiteiten met ouderen. In dat jaar startte ze ook als vrijwilliger bij Stichting Welzijn Lingewaard (SWL), waar ze aanwezig is bij de koffieochtenden voor een praatje met de ouderen. Bij SASA is Corry actief als activiteitenbegeleider, als interim secretaris en sinds 2016 als voorzitter.

Carool Willemsen-Mom (60, Huissen)

Carool verdiende een lintje voor haar inzet voor onder meer het IKC Sterrenbos. Ze helpt hier sinds jaar en dag als overblijfmoeder bij de kleuterklassen. In 1980 werd ze lid van de Stichting Scouting Huissen-Zand. Hier was ze kabouterleidster en penningmeester en organiseerde ze ook activiteiten en kampen. Sinds 2011 is Carool penningmeester bij muziekvereniging 'Volharding'. Ook helpt ze bij het bereiden van de maaltijden bij verpleeghuis De Lingehof in Bemmel. Verder is ze vrijwilliger bij de dagbesteding van Sancta Maria, waar ze ondersteunt bij de dagbesteding en maaltijden. Vanaf 2017 is Carool vrijwilliger bij Stichting de Zandse Kerk in Huissen. Hier verzorgt ze onder meer de financiële administratie en zit ze in de activiteitencommissie.

François van Schaik (56, Nijmegen)

François woont in Nijmegen, maar kreeg zijn lintje uitgereikt door burgemeester Nelly Kalfs. Hij is eigenaar van Notaris van Schaik in Bemmel en doet zijn vrijwilligerswerk ook hier. François biedt zijn diensten gratis aan voor verenigingen en stichtingen met een maatschappelijke of sociaal-culturele doelstelling. Daarnaast is hij onder meer beleidsadviseur bij Veron. Ook was hij voorzitter en secretaris van Rotary Lingewaard en voorzitter van cultureel centrum De Kinkel. Sinds 2014 is François vrijwilliger bij Betuwe on Stage, onder andere om het beroep notaris te promoten op scholen. Verder is hij mede-oprichter van Stichting Oostbetuwse Uitdaging. In 2019 sloot hij zich aan bij Ondernemersvereniging Beleef Bemmel.

Han Bakker (60, Huissen)

Han ontving zijn Koninklijke onderscheiding uit handen van de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. Hij kreeg deze voor zijn jarenlange inzet voor basketbalvereniging Arnhem Eagles.
Hij is één van de oprichters van de basketbalvereniging en het langst zittende (ere)lid. Han heeft binnen de club alle functies en taken gedaan. Op dit moment is hij voorzitter én penningmeester. In 2011 is hij door de gemeente Arnhem verkozen tot ‘vrijwilliger van het jaar’ en in 2018 ontving hij de Verenigingsspeld Nederlandse Basketbalbond.