Column B06L2000: Ongebreideld investeren??

De begrotingsbehandeling 2014 staat voor de deur en zo kopte de Gelderlander: “Bezuinigingen in 2014 niet nodig”. Voorts laat onze wethouder van financiën geen gelegenheid onbenut om uit te dragen hoe goed de gemeente Lingewaard er financieel weer voorstaat. 

Ook onze fractie is de mening toegedaan dat de financiële situatie ten opzichte van het Lingewaardse rampjaar 2010 aanzienlijk is verbeterd. Dit is geen verdienste van het huidige college, maar zoals de Gelderlander ook fijntjes opmerkte de resultante van de ongekende OZB verhoging van meer dan 50%, doorgevoerd door de toenmalige coalitie in 2011, waarvan ook B06-L2000 deel uitmaakte. Door een ongebreidelde investeringsdrift in de jaren 2006-2010 was de schuldpositie van onze gemeente zo hoog opgelopen dat we de rente ad 3,2 miljoen euro per jaar niet meer konden ophoesten. Ook wij realiseerden ons tijdens de begrotingsbehandeling van 2012, dat door die rigoureuze OZB verhoging de woningbezitters en bedrijven, op zijn zachts gezegd, onaangenaam in de portemonnee zouden worden getroffen. Soms is een situatie, in dit geval een financiële, dermate dreigend, dat alleen met daadkrachtig optreden verder onheil kan worden afgewend. Daadkrachtig optreden gaat vaak , zoals ook in 2011, gepaard met het treffen van impopulaire maatregelen. Dat willen wij niet nog eens meemaken!!!.

De euforie van het college ten spijt, willen we met het oog op de toekomst, de begroting 2014 dan ook in het juiste perspectief plaatsen. De huidige schuldpositie bedraagt nog altijd een slordige 84 miljoen euro en over de jaren 2015, 2016 en 2017 worden al weer tekorten voorzien van respectievelijk 200.000, 400.000, en 450.000 euro. Verder hangen ook Bergerden. Houtakker II en Presikhaafbedrijven als molenstenen om onze nek en zijn de financiële consequenties van de decentralisaties in het sociaal domein vanaf 2015 ongewis. Dus redenen genoeg om ook in het verkiezingsjaar 2014 en de jaren daarna financieel behoedzaam te opereren.

Wij zijn dan ook niet zo gelukkig met de uitlatingen van het college, dat er weer financiële ruimte is om te investeren, met name voor de realisering van multifunctionele centra in Bemmel, Gendt en Huissen. Uit steeds meer berichten blijkt, dat met name de financiering van een multifunctioneel centrum in Bemmel boterzacht is en die van Huissen tot nu toe ongewis.

Dat wil overigens niet zeggen dat wij a priori tegen deze plannen zijn, maar enkel en alleen als deze plannen financieel voor onze gemeente behapbaar zijn en ook de exploitatie in de toekomst verzekerd is door derden. Wij zullen de plannen dan ook beoordelen op technische haalbaarheid en financiële onderbouwing (zowel qua investering als exploitatie).

Met de verkiezingen voor de deur lijkt het rijk rekenen door het college al weer begonnen. Zijn de lessen van het raadsonderzoek financieel beleid en beheer al weer vergeten???

Wij willen in ieder geval geen herhaling van de investeringsdrang uit de periode 2006-2010 met alle (financiële) gevolgen van dien!!!

Frans schut Lijst 1 Basis06-Lokaal2000

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen