Samen dementievriendelijk op ‘t Zand

Foto: Stichting Zandse Kerk

Vrijwilligers van Stichting de Zandse Kerk en Wijkplatform ’t Zand Binnen Buiten hebben gezamenlijk de training Dementievriendelijk gevolgd. Dit was een eerste stap in de samenwerking.

Beiden na afloop: “Dit verdient zeker navolging.”

Hoe mensen reageren

Ivonne Berkers verzorgde de training en is heel goed in het uitbeelden van iemand met dementie. Bij binnenkomst confronteerde ze diverse deelnemers met een verward persoon en lette op hun reactie. Dit was een opstap naar hoe mensen reageren op iemand die in de war is. Op aansprekende wijze gaf Ivonne inzicht in de wereld van mensen met dementie. Zelf zorgde zij twaalf jaar voor haar vader die dementie had.

GOED-methode

Ivonne leerde de deelnemers de GOED-methode. GOED is een ezelsbruggetje voor het helpen van mensen met dementie. Het staat voor eerst op kalme toon Geruststellen; probeer niet te verbeteren maar juist te bemoedigen. Dan Oogcontact maken om te kijken of je wordt begrepen. Geef de persoon met dementie de tijd om te reageren. Dan Even meedenken: Vraag de persoon met dementie of je mag helpen en ga mee met zijn wensen en ideeën en sluit het gesprek af met Dank je wel dat ik je heb mogen helpen. En een heel belangrijke tip: “Praat mét iemand met dementie en niet over iemand.”
Let op : een op de vijf mensen krijgt dementie. Het is belangrijk dat iedereen de goede informatie krijgt, kijk daarvoor op www.samendementievriendelijk.nl.

In de zomerperiode

In de zomerperiode juli/augustus is er geen Alzheimer Café. Daarom presenteert de Zandse Kerk dan twee activiteiten over dementie op 13 juli de theatersolo Helderman en op 10 augustus de film The Father. Nadere informatie volgt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen