Exposities en rondleidingen in de Zandse Kerk tijdens Open Monumentendagen

Foto: Elise

Tijdens de Open Monumentendagen op 11 en 12 september zullen er als onderdeel van de kunstroute ‘Ode aan 3Oevers’ kunstenaars in de Zandse Kerk in Huissen exposeren.

Van 11:00 – 17:00 uur is iedereen welkom. Corona-maatregelen: bezoekers moeten bij binnenkomst een vaccinatie- of negatief testbewijs tonen.

Kerktoren beklimmen

De Zandse Kerk is een authentiek monument met prachtige glas in lood ramen en speciale stenen gewelven. In de Mariakapel staat een oud altaarstuk van Martinus Christiaan Schenk (1833-1911). Tijdens deze dagen zal Joep Verheijen, student aan het conservatorium, intermezzo’s verzorgen op het orgel. Iedere dag zal er om 13.00 uur en 15.00 uur een rondleiding plaatsvinden met uitleg over het kerkgebouw.

Op zondag 12 september tussen 13:00 – 16:00 uur kunnen kinderen (6-12 jaar) onder begeleiding de kerktoren beklimmen.

Houten sculpturen

Als onderdeel van de kunstroute ‘Ode aan 3Oevers’ exposeren in dit weekend ook vijf kunstenaars in de Zandse Kerk: Hanneke van den Bergh met keramische en bronzen beelden, Arjan Binnenkade met iconen, Caroline van den Bogaert met streeksieraden, Vera Kersten met viltobjecten en Gerard Scholten met houten sculpturen en beelden. Meer informatie over de kunstenaars staat op de site van Kunstcollectief Gelderse Poort: www.kunstcollectiefgeldersepoort.nl

Rondleidingen door de kerk

Tijdens deze Open Monumentendagen is er nog meer te doen in de Zandse Kerk. Er zullen rondleidingen plaatsvinden door deze kerk met zijn bijzondere stenen gewelven. Op zaterdagavond 11 september zal Jos Tomlow, gepromoveerd bouwkundige, op toegankelijke wijze een lezing houden onder de naam: ‘Innovatieve Gewelven van Pierre Cuypers, Antoni Gaudí en Eladio Dieste, als kader waarin de Zandse kerk in Huissen kon ontstaan.’ De lezing geeft een overzicht van de briljante gewelven van Gaudí en Cuypers en de baksteenschalen van de veel jongere Eladio Dieste (1917-2000). Tomlow vertelt in eenvoudige woorden en met veel beelden over de bijzondere bakstenen gewelven. De Zandse Kerk is na de Tweede Wereldoorlog weer opgebouwd met uiterst beperkte middelen en gerecycelde bakstenen.

Informatie

De toegang tot de lezing op 11 september is gratis. Aanmelden is verplicht via [email protected]. In verband met de 1,5 meter afstand is er plaats voor maximaal 75 personen.

Voor actuele informatie zie de website www.zandsekerk.nl

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen