TBS on Tour in Focus op 11 mei

De film Echo
De film Echo
Foto: Focus Filmtheater

De Utrechtse Van der Hoeven tbs-kliniek maakt een theatertour door Nederland. Die staat op woensdag 11 mei om 19.30 uur in Focus Filmtheater met TBS on Tour.

Een wervelende voorstelling vol verhalen, interactieve dialoog met het publiek en film.

Programma

De avond begint met theaterscènes gespeeld door tbs-patiënten, medewerkers en buurtbewoners. Daarna gaan de spelers in gesprek met de zaal en is de film Echo van Ingrid Kamerling te zien. Een bijzondere avond die je aan het denken zet, vragen oproept, nieuwe inzichten geeft en je op een andere manier laat kijken naar de mens.

19.30 – 20.15 uur aanvang theatervoorstelling (door tbs-patiënten, medewerkers en buurtbewoners)
20.15 – 20.40 uur nagesprek
20.40 – 21.00 uur pauze
21.00 -22.10 uur filmvertoning Echo

Theater en dialoog

Focus
Repetitie

De avond begint theaterscènes rond het thema Ontmoeting en Keuzes maken, gespeeld door tbs-patiënten samen met medewerkers en buurtbewoners. Het resultaat is een bijzondere voorstelling met muziek, persoonlijke verhalen, humor en prangende vragen. Na afloop is er een dialoog met de sprekers. In het nagesprek proberen de makers je wakker te schudden, aan het denken te zetten, vragen op te roepen en tot inzichten te komen, zodat je weer op een andere manier naar de mens kijkt.

Film: Echo

Niet alleen de patiënten uit een tbs-kliniek worden op de gevoelige plaat vastgelegd in de documentaire Echo van prijswinnend regisseur Ingrid Kamerling. Ook medewerkers doen een boekje open over hun gevoelens en onzekerheden. Zo ook groepsleider Luke, die eerder in een jeugdinstelling werkte. “Ik werd door een patiënt belaagd met een baksteen. Ik pakte de steen, vloerde de jongen en hield de baksteen in mijn handen, boven zijn hoofd. Iets in me maakte me op tijd wakker.” Maar wat als dat niet was gebeurd? Dit incident laat zien dat er maar een flinterdun lijntje is tussen tbs’er en behandelaar.
Aan de hand van het klassieke verhaal van Echo en Narcissus onderzoekt Kamerling in deze intieme film de relatie tussen patiënt en hulpverlener. Met veel extreme close-ups geeft deze film een unieke inkijk in het leven van tbs’ers én hun behandelaars. “Indringende documentaire en een overtuigend pleidooi voor empathie,” aldus Trouw.

De Van der Hoeven Kliniek

De Van der Hoeven Kliniek geeft al jaren kunsteducatie op het gebied van theater, beeld en muziek, en levert daarmee een bijdrage aan de behandeling van patiënten. Met de documentaire Echo en theaterscènes gebaseerd op het leven in de kliniek gaan de tbs’ers en de behandelaren op tournee langs (film)theaters en instellingen. De tbs-patiënten gaan ook in debat met het publiek. Het is een onderdeel van hun resocialisatieproces om in contact te komen met ‘mensen van buiten’. Met een tour door het land met tbs’ers in de hoofdrollen, zoekt TBS on tour de grenzen op van de resocialisatie van tbs-patiënten.

Praktische informatie

TBS on Tour is in Focus Filmtheater op woensdag 11 mei om 19.30 uur aan het Audrey Hepburnplein 1. Tickets kun je bestellen op de website.
Voor meer informatie bel 088 1900666 (ma-vr 09.00-16.00 uur, za en zo 14.00-17.00 uur) of schrijf naar [email protected].

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen