Kasteel Doornenburg: bron voor roman De gelukkige roofvogel

Foto: Uitgever Aspekt

Kunstcollectief Gelderse Poort organiseert op 10 en 11 september de jaarlijkse kunst- en cultuurroute van Kunstkring Gelderse Poort, voor de route en knooppunten op de Westoever, waaronder kasteel Doornenburg. De schrijver, Noud Bles, overhandigt dan op zaterdag 10 september aan notaris en maatschappelijk betrokken ondernemer François van Schaik en hij leest dan voor en signeert zijn boek.

Op zondag 11 september staat de presentatie van De gelukkige roofvogel in kasteel Doornenburg in het teken van proza en poëzie over klimaatverandering en het kasteel.

Kasteel Doornenburg

Kasteel Doornenburg, het decor van een rijke geschiedenis, van feestelijkheden en van de kindertelevisieserie Floris, eind jaren zestig, is ook de plaats van handeling in het slothoofdstuk van de roman De gelukkige roofvogel van de in Gendt wonende auteur Noud Bles. Het is daarom voor de schrijver, voor het boek en voor kasteel Doornenburg een grote eer dat de presentatie van de heruitgave van deze roman juist op de kasteellocatie gaat plaatsvinden.

KlimaatromanKasteel Doornenburg

De gelukkige roofvogel is een klimaatroman. De klimaatverandering wereldwijd is het hoofdthema van het verhaal dat zich afspeelt tijdens een ongenadig hete zomer in het gebied tussen een grote stad aan een grote rivier, waarin we gemakkelijk Nijmegen herkennen. Ook zijn er het rivierenland tot aan de splitsing van de langzaam droogvallende waterwegen en het dorp met het beroemde kasteel.
Hoe komt kasteel Doornenburg in het boek De gelukkige roofvogel terecht en waarom? Deze en andere vragen komen aan bod bij de presentatie van het boek dat door Uitgeverij Aspekt in een fraaie omslag wordt uitgebracht. Voor de omslagillustratie is gebruik gemaakt van de aquarel Zonsopgang van de in Bemmel wonende kunstenaar Hai Verstappen. Om de Lingewaardse inbreng compleet te maken: fotograaf Niels Sparnaaij uit Gendt zorgde voor het auteursportret.

Kunst- en cultuurroute van Kunstkring Gelderse Poort

Het eerste exemplaar van De gelukkige roofvogel overhandigt de schrijver tijdens de jaarlijkse kunst- en cultuurroute van Kunstkring Gelderse Poort (voor de route en knooppunten op de Westoever, waaronder kasteel Doornenburg) op zaterdag 10 september aan notaris en maatschappelijk betrokken ondernemer François van Schaik. Noud Bles leest voor en signeert zijn boek. Op zondag 11 september staat de presentatie van De gelukkige roofvogel in kasteel Doornenburg in het teken van proza en poëzie over klimaatverandering en het kasteel. Op beide dagen wisselt Mohamed Ali de gesprekken en voordrachten af met muziek uit Syrië en bespeelt het Koerdische snaarinstrument de Tambor.

Bles en Van Schaik

Noud Bles is de schrijver van romans, gedichten en verhalen, onder andere De barokjager, De Poolse weg, Bevrijdingsvuur, De verborgen hand, Zoons zonder vader en is samensteller van het boek Oekraïne: Hoog op de zuil van vrijheid. Hij woont en werkt in Gendt, gemeente Lingewaard.
François van Schaik is notaris in Bemmel en maatschappelijk betrokken ondernemer. Ook was hij was actief bij Het Geluk van Lingewaard, cultureel centrum De Kinkel, de Bemmelse dweildag en bij een lokale ondernemers- en winkeliersvereniging. François kreeg voor zijn maatschappelijke activiteiten de Lingewaardse aanmoedigingsprijs en dit jaar de Orde van Oranje-Nassau.

Praktische informatie

Presentatie De gelukkige roofvogel vindt plaats bij Kasteel Doornenburg aan de Kerkstraat 27 in Doornenburg op:
10 september van 16.00 – 17.00 uur in de kapel van het kasteel.
11 september van 16.00 – 17.00 uur in de kapel van het kasteel.
De toegang is vrij.

Voor meer informatie

Meer informatie: Noud Bles, tel. 06-44950528, e-mail [email protected] of François van Schaik, tel. 0481-461226, e-mail [email protected]. De gelukkige roofvogel is een uitgave van Aspekt, Soesterberg. ISBN 978 947 4628 630, prijs € 22,95.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen