Geen gefluister meer in de Bibliotheek

Namir Alobydi / Zelf Lingewaard
Namir Alobydi / Zelf Lingewaard
Foto: Namir Alobydi

Afgelopen 2 februari heb ik een interview gehouden met Magda Steegh in de bibliotheek. Zij is Senior klantadviseur bij de bibliotheek Gelderland Zuid. Wij hebben gesproken over hoe je op een eenvoudige manier de vluchtelingen kunt ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal. Sinds een aantal jaren ondersteunen veel bibliotheken in Nederland vluchtelingen bij het lezen en het begrijpen van de Nederlandse taal.
Elke donderdag, van twee uur tot halfvier in de bibliotheek te Huissen. Dan komen de nieuwe inwoners van Huissen én Angeren naar deze lessen. Nu nog een tiental mensen afkomstig uit Syrië, Polen, Afghanistan, Laos en China maar deze groep wordt steeds groter. De begeleiding wordt door 3-4 vrijwilligers gegeven. Zij hebben een speciale cursus gevolgd aan het ROC Rijn IJssel hoe je begeleiding geeft en hoe om te gaan met leerlingen met verschillende opleidingsniveaus. Dit programma wordt ondersteunt door de gemeente Lingewaard samen met vluchtelingenwerk en ROC Rijn IJssel.
Op 1 maart gaat de bibliotheek verhuizen naar de nieuwe locatie in het oude Stadhues te Huissen. Dan zullen er ook andere activiteiten plaats vinden in de bibliotheek ten behoeve van een snelle integratie van de nieuwe inwoners in Lingewaard. Het betreft onder andere activiteiten op het gebied van de Nederlandse taal, ontmoeting met lokale bevolking en het gebruik van de computer.

Geschreven door Namir Alobydi / ZELF Lingewaard

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen