I N  D E  K EL D E R  M E T  T E L D E R

Mijn vakantie zit erop. Een heerlijk verblijf in het zonnige Spanje, op bezoek bij een Bemmelse vriend. Dus natuurlijk ook heerlijk gedebatteerd over de Lingewaardse politiek, vooral na de fusie.

Grootste verrassing was wel, dat mijn column ook veelvuldig wordt gelezen door de grote kolonie Nederlanders aldaar. Dat doet mij goed. Vooral de ontvangen suggesties op weg naar de volgende gemeenteraadsverkiezingen stimuleren mij door te gaan op de ingeslagen weg.

Thuis gekomen wachtte een grote stapel kranten, bovenop de 2 exemplaren van het Gemeente Nieuws. Al snel las ik de column, het stukje proza, van wethouder Telder.

Ik kon mijn ogen niet geloven. Je verwacht dan een duidelijk politiek onderwerp en wat lees ik, excuses voor het feit dat niet iedereen op hetzelfde moment is bediend. En dat allemaal door externe omstandigheden.

Met andere woorden, Kees Telder heeft het fantastisch gedaan!

En hij schrijft dan verder ook nog, dat over een paar maanden de campagnebries weer opsteekt, op weg naar de volgende verkiezingen. Dan gaat er, volgens Telder, een nieuwe wind waaien. Dan moeten we de onstuimige afgelopen periode achter ons laten liggen en de leerpunten er maar uithalen.

Kees Telder, waarom worden die leerpunten dan nog steeds niet door u gehanteerd? Een paar voorbeelden, ‘trolley gate’ met dat afschuwelijke idee van een referendum, de coup die uw partij D66 een jaar geleden heeft gepleegd, het niet beantwoorden van door mij gestelde vragen per email, uw “fabeltjes” waarmee u de wijkplatforms om de tuin heeft geleid en tot slot de soap rondom het Stadhues.

 De ‘trolley gate’ heeft u verloren, de coup heeft ons alleen maar ellende gebracht, u wenste niet mijn vragen schriftelijk te beantwoorden, voor de wijkplatforms bent u ongeloofwaardig. Heeft u zich werkelijk ingespannen om het Stadhues te behouden voor de Huissense bevolking? Het lijkt er meer op, dat u Huissen wilt straffen voor de standvastigheid met betrekking tot het niet willen hebben van de trolley. Tot het uiterste bleef u verkondigen dat Lingewaard geld zou verdienen aan de trolley. Het heeft alleen maar veel geld gekost om u te weerhouden de trolley door te drukken.

Iedere woonkern van Lingewaard wil natuurlijk een goed sociaal cultureel centrum hebben. Doornenburg vecht voor het behoud van de Martinuskerk, wethouder van Eeten is verantwoordelijk voor de overgang van de Kinkel naar de Donatuskerk en daar staat het licht al op groen. Voor het sterk verouderde Huis Providentia in Gendt vecht wethouder Dolmans en Huissen is met betrekking tot het Stadhues afhankelijk van u. Het enige dat u tot nu toe heeft bereikt is wederom een haalbaarheidsonderzoek voor 25.000 euro uit te laten voeren. Dat noem ik tijdrekken en geldverspilling van de bovenste plank.

U bent echt niet geloofwaardig meer! Nota bene uw eigen partij heeft een prima voorstel gedaan voor het Stadhues. Of moeten we dit voorstel niet serieus nemen en valt het in de categorie van het spel zoals de coup van vorig jaar?

Juist in deze periode van economisch zwaar weer is het uiterst belangrijk te zorgen dat iedere woonkern kan beschikken over een acceptabel sociaal cultureel centrum voor een bloeiend verenigingsleven.

 Weet u hoe dat wel kan? Informeer eens bij de gemeente Neder-Betuwe. Daar was een nieuw stadhuis door externe bureaus begroot op 18.000.000 euro in 2008. De nieuw benoemde burgemeester trok toen het project naar zich toe. Onder andere door de werkzaamheden eenvoudiger uit te voeren wist hij het bedrag fors omlaag te brengen naar 7.600.000 euro. Vorig jaar was het raadhuis klaar voor gebruik en de uiteindelijke bouwkosten bedroegen 5.400.000 euro! Dat gaf de gemeente Neder-Betuwe ook nog eens een besparing van 152.000 euro per jaar op de jaarlijkse lasten. Dit noem ik nu een leermoment!

Wat die burgemeester kan, kan wethouder Telder natuurlijk ook. Maar dan moet hij wel willen, kunnen managen en vooral inkopen/onderhandelen.

 Uw partij D66 was toch ook deelgenoot van het ambitieuze 30 doelenplan van september vorig jaar? Er is tot nu toe nog niets bereikt. Er is slechts nutteloos geld verloren gegaan aan alle affaires die plaats hebben gevonden. Denkt u en het verdere college volgend jaar in aanmerking te komen voor herverkiezing? U gelooft toch zeker niet in sprookjes!

Het Stadhues heeft, naar ik begreep, een grote kelder. U moet zich daar maar in terugtrekken en zich flink gaan schamen voor het door u gevoerde beleid.

DE KELDER WACHT OP U, HEER TELDER!

Tot volgende week!

Bert Gerritsen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen