Volle bak bij voorstelronde Lingewaard Energie

Foto:

“Waarom hangen we het geluidscherm van de Betuwelijn niet vol met zonnepanelen?” Het is één van de ideeën die door de zaal geopperd werden tijdens de voorstelavond die het burgerinitiatief Lingewaard Energie belegd had in de Veldschuur in Bemmel.

Lingewaard Energie is een lokaal burgerinitiatief wat zich tot doel stelt om in 2020 minstens 20% van het huidige stroomgebruik van Lingewaardse huishoudens op duurzame wijze binnen de grenzen van de gemeente op te wekken. Frans van Herwijnen, lid van de initiatiefgroep, rekent het de zaal voor: de 45.820 inwoners gebruiken nu nog 68 miljoen kilowattuur. Met besparende maatregelen – zoals opgenomen op de website www.lingewaardenergie.nl – kan dat tot 60 miljoen worden teruggebracht. Twintig percent daarvan, 12 miljoen kilowattuur, kan worden opgewekt door de aanleg van bijvoorbeeld 20 hectare terrein met zonnepanelen of twee grote windturbines. 

Lingewaard Energie rekent niet alleen; het steekt ook de handen uit de mouwen. Zo zijn bewoners van de Waterkiep in Huissen met raad en daad terzijde gestaan bij de aanschaf en aanleg van zonnepanelen op hun daken. Zonnepanelen op eigen dak leveren een rendement van meer dan 10% op en de aanleg zit flink in de lift. Uit een nulmeting die Lingewaard Energie in mei 2013 uitvoerde blijkt dat het aantal panelen in de gemeente inmiddels de 1300 overstijgt.

Elke bewoner van Lingewaard kan met hulp van de zonatlas.nl kijken of zijn dak geschikt is voor zonnepanelen. Particuliere aanleg van zonnepanelen is inmiddels niet alleen goed voor het milieu, maar ook financieel aantrekkelijk. Frans van Herwijnen: “De particuliere aanleg is een goede ontwikkeling, maar willen we ons doel halen, dan zullen we ook moeten kijken naar grotere collectieve projecten”. Lingewaard Energie wil zich nog dit jaar omvormen tot een energie- coöperatie waar burgers van Lingewaard lid van kunnen worden. Lingewaard Energie blijft particuliere energiebesparing en – productie stimuleren èn gaat aan de slag met meer ambitieuze projecten om duurzame energie te produceren.

Avondvoorzitter Kees Blok stelt de vraag: “Is hier wel draagvlak voor bij onze burgers?” De zaal reageert enthousiast. Zo vernemen we dat met 5 hectare zonnepanelen heel Angeren van elektriciteit kan worden voorzien, en zo de eerste duurzame kern van Gelderland kan worden. Een landbouwer biedt spontaan zijn dak aan voor installatie van panelen. In Gendt is basisschool De Tichelaar al aan het onderzoeken hoe ze in een klap zowel het stroomgebruik kunnen terugbrengen als eigen stroom kunnen opwekken.

De Gemeente Lingewaard, deze avond vertegenwoordigd door wethouder Barth van Eeten en drie ambtenaren, is ook enthousiast. Van Eeten: “Wij zijn reuzeblij met de opkomst op deze avond. Het laat zien dat onze duurzaamheidsdoelstelling leeft en dat Lingewaard Energie een belangrijke partner is om die doelstelling te realiseren”.

Natuurlijk zijn er ook kanttekeningen. Waarom kijkt Lingewaard Energie niet meer naar warmte, zowel voor besparing op stookkosten als voor opslag? En letten jullie er wel op dat er voor de plannen steeds voldoende draagvlak moet zijn, zeker onder de mensen die in de omgeving van een windturbine wonen? Maar de belangrijkste kanttekening van de avond is een oproep: “Prima dat jullie je plannen in de Veldschuur in Bemmel presenteren; maar je zou je verhaal ook in de andere kernen van Lingewaard moeten vertellen”.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen