ANTWOORD VAN DE HOFNAR AAN MAARTEN VAN DEN BOS (PvdA)

Enige dagen geleden ontving ik via twitter een aantal tweets van Maarten van den Bos, kandidaat gemeenteraadslid voor de PvdA, over mijn column van vorige week HET GEVAAR VAN DE WAAIERS.Hij vond het een misselijke column, waarin ik geen hoor en wederhoor had toegepast. Hij noemde mij een oude man met een te grote mond en te weinig kennis van zaken. Zo, daar kon ik het mee doen!Daar bovenop schreef hij nog een brief aan Lingewaard Nieuws, waarin hij zijn ongenoegen verder toelichtte. Deze brief is inmiddels geplaatst door Lingewaard Nieuws (zie verwijzing hierna). Hij noemde mij daarin een hofnar die je niet serieus kunt nemen.Ik voelde mij vereerd, mijn serieuze onderwerpen beschrijf ik blijkbaar op een luchtige manier! Uiteraard heb ik een antwoord aan Maarten geschreven. Hieronder de inhoud.

Dag Maarten,
Leuk dat je hebt gereageerd op mijn column van vorige week “Het gevaar van de waaiers”. Het bevestigt jouw betrokkenheid als kandidaat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Daarbij hoort uiteraard ook het verdedigen van de belangen van jouw partij.
Je beticht mij van het niet gedegen toepassen van waarheidsvinding. Laat ik duidelijk zijn, ik ben verre van een journalist. Door de trolley-affaire wel geïnteresseerd geraakt in de gemeentepolitiek van Lingewaard, vooral de manier waarop die politiek werd bedreven door de raad en het college. Mijn doelstelling is om in Lingewaard te komen tot een communicatieve, eerlijke, duidelijke en transparante politiek. Ik trof een hectische toestand aan waar partijen en politici elkaar, al of niet terecht, bevochten.
Ik begon met brieven schrijven aan partijen, politici en het college. Ook maakte ik gebruik van het spreekrecht voor burgers tijdens politieke avonden en raadsvergaderingen. De onderwerpen werden mij niet in dank afgenomen. Wellicht lastig voor politiek Lingewaard want alles werd, gezien door de bril van mij als burger, gebracht. En alle burgers bij elkaar vormen nu net de belangrijkste groep voor alle politieke partijen.
Mijn brieven werden vanaf februari 2013 omgezet in een wekelijkse column. Ik werd ineens, zonder enige ervaring op dit terrein, gebombardeerd tot columnist. Kortom, alles wat ik beschrijf zijn mijn eigen constateringen. De column schrijf ik dan ook op persoonlijke titel!
De regelmatig verschijnende column van collegeleden Lingewaard in Het Gemeente Nieuws, wordt beschreven als een kort stukje proza, waarin de auteur spits en uitdagend zijn of haar mening geeft. Zie mijn wekelijkse column ook zo. Leuk gevonden van jou dus om mij een hofnar te noemen.
Kijk ook zo naar de door mij beschreven kandidaten van jullie kieslijst.
Over jezelf schrijf je dat je met een beetje stroop niet bent te lijmen. Denk je nu echt dat ik daar op uit ben? Als ik dat echt zou willen zou ik je wel wat stroop om je mond smeren. Je ziet er echt niet uit als iemand die met een natte vinger te lijmen is! Noem mij één reden waarom ik daarop uit zou zijn? Neem van mij aan, dat is niet zo.
Als plaatsvervangende voorzitter van de raad was Henry Peren dus ook voorzitter van de referendumcommissie. Die commissie was niet in staat binnen 6 weken de referendumvragen te presenteren. Nog erger, de voorzitter gaf de schuld daarvan aan een aantal betrokken ambtenaren. Slechte zaak daar de verantwoordelijkheid neer te leggen. De commissie was zelf verantwoordelijk daarvoor! Een week later waren alle suggesties van de week daarvoor zo erbarmelijk slecht verwerkt en toegelicht door de heren Cuypers en Peren, dat het referendum daarna werd afgeblazen. Ook hier keek de burger weer mee. 
De open brief in de Gelderlander van Pierre Cuypers over zijn telefoongesprek met Henry Peren over de trolley en de rol van jullie nieuwe raadslid Theo Reijmers was zo ongeloofwaardig, dat politiek op dat moment niet meer serieus te nemen was.
Ik schreef daarop ook nog een antwoord in de Gelderlander. Overigens, dit (link) is ook te lezen op Lingewaard Nieuws.
Was Henry Peren ook niet één van de fractievoorzitters die de grond onder de voeten van Pierre Cuypers heeft gekust, na de coup in juni 2012? De oude coalitie kwam immers weer aan de macht!
Dan de twee lijstduwers van Roosmalen en Reijmers. Persoonlijk ben ik van mening dat, als je een stap terug doet, je jezelf niet meer op de kieslijst moet laten plaatsen. Er valt dan binnen een politieke partij genoeg te doen op vele andere terreinen. Let op, dit is mijn mening. Iedereen mag daar anders over denken.
Wat betreft Joke van Roosmalen wil ik even terug naar de presentatie van het Kafi rapport. Dat loog er niet om met betrekking tot ex burgemeester Harry de Vries. Zij was het toch die met bijna tranen in de ogen verkondigde dat het unfair was iemand, bloedend liggend op de grond, figuurlijk nog na te trappen? Besefte zij wel hoe de bevolking, de kiezers, zich voelden met alle ellende die vanuit politiek Lingewaard over hun heen kwam?
Theo Reijmers koos in het vierde kwartaal voor aansluiting van zijn eenmansfractie bij de PvdA en liet direct doorschemeren te stoppen met raadswerk na de verkiezingen volgend jaar. Na de vorige verkiezingen stapte hij uit B06-L2000 en begon een éénmansfractie. Hij was niet met voorkeurstemmen gekozen. In mijn ogen had de zetel na zijn overgang naar de PvdA, uit fatsoen, terug gemoeten naar B06. Wettelijk gezien klopt het natuurlijk wel, maar voor de verstoorde verhoudingen………..ligt het niet zo voor de hand. Ook weer mijn persoonlijke mening. Bij de volgende verkiezingen zal blijken of de PvdA de zetel echt verdient. Voor mij blijft Theo Reijmers wel de persoon die het lef had tegen de trolley te stemmen!
Het rapport POP, dat laatste schrijf ik graag met hoofdletters gezien het belang  voor Lingewaard. Het laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Ik schreef al eerder over de positieve effecten die iedereen inmiddels merkt, dit geeft hoop voor de toekomst. We moeten echter niet uit het oog verliezen, dat de verkiezingen eraan komen. Dan stellen partijen zich altijd weer wat anders op.
De kiezersmarkt in Lingewaard is uiterst kritisch geworden en teleurgesteld in de afgelopen jaren. Deze belangrijke groep komt niet aan bod in het rapport POP. Toch zullen we, allemaal schouder aan schouder, naar de toekomst moeten kijken en vooral daaraan werken…..ook ik.
De kiezersmarkt kan echter niet om dat verleden heen. Teleurstelling na teleurstelling hebben zij moeten verwerken. Voor objectieve informatie voor de komende verkiezingen vanuit de politieke partijen, kan niemand om dat verleden heen. Daarom probeer ik scherp en uitdagend mijn columns te vullen. Lees ze allemaal na, ook het positieve heeft aandacht gehad.
Maarten, zo zie ik mijn rol. Ik blijf streven naar een communicatieve, eerlijke, duidelijke en transparante politiek in Lingewaard. Iedereen mag op weg naar de volgende verkiezingen voor zijn of haar oriëntatie, zelf bepalen of het verleden daarbij een rol speelt.
Ik streef naar duidelijkheid, besef daarnaast ook dat dit wel eens pijnlijk kan zijn voor betrokkenen.  Je sprak zelf al over ‘een dikke huid’. Ik kom er steeds meer achter dat een columnist dat ook nodig heeft bij het zoeken naar die duidelijkheid.
Er is nog het nodige te doen voor zowel het college, de raad, politieke partijen, de pers en columnisten. Het zou geweldig zijn als we volgend jaar om deze tijd kunnen constateren dat Lingewaard een voortvarende burgemeester,  een flitsend college, een daadkrachtige raad en strategisch opererende politieke partijen heeft.
Ik ben dan zeker geen bejaarde columnist met een grote mond meer! De politiek kan zich dan helemaal zelf profileren met zowel populaire- als impopulaire beslissingen. En ik wens dat de schulden niet nog verder oplopen. Dan ga ik echt genieten van mijn oude dag!
Met vriendelijke groet,
Bert Gerritsen
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen