Wielenfietsroute in Lingewaard

Foto:

Wielen komen in de hele regio voor en er is zelfs een wielenfietsroute gemaakt. Het betreft het wiel Klein Holthuizen, de grote en kleine kolk Hoogerbrugge te Huissen en de kolk van Borgers te Angeren. Wielen kennen een rijke geschiedenis. Het zijn bij uitstek elementen die horen bij een rivierengebied met dijken.

Ontstaan ´wielen´
Vanaf de 12e eeuw werd gestart met het aanleggen van een dijk die er bij hoog water voor moest zorgen dat bewoners van het rivierengebied droge voeten hielden.
Helaas waren die dijken niet overal even stabiel. Op verschillende plekken brak er wel eens een dijk door, waardoor er watervallen ontstonden net achter de dijk. Met enorme kracht viel dat water op het maaiveld, met als gevolg een diep gat in de grond. Deze gaten worden wielen genoemd.

Na doorbraak was er een aantal mogelijkheden om de dijk te herstellen. Of er werd een dijk aan de buiten- of binnenzijde om het wiel aangelegd. Daarom treft men zowel buitendijks al binnendijks wielen aan.

Fietsroute
Naar aanleiding van het wielenproject is een wielenfietsroute gemaakt. Deze fietsroute is 45 km lang en start bij parkeerplaats De Molenweide aan het Looveer te Huissen. Door deze fietsroute kun je alle aanwezige wielen in de regio bekijken en ontdek je oude verhalen en legendes rondom de wielen. Bij enkele wielen staan ook informatiepanelen.

U kunt de fietsroute hier downloaden. Ook is deze ondermeer te verkrijgen bij VVV Lingewaard, aan de Vierakkerstraat 31 te Huissen.

Voor vragen over dit project kunt u contact opnemen met de heer A. Akkerman, 026 – 3260111.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen