SAMENWERKEN OF TEGENWERKEN…?

Foto:

Wellicht is de Huissensedag het grootste evenement dat wordt georganiseerd in de gemeente Lingewaard. Jaarlijks komen tussen de 30.000 tot 40.000 bezoekers uit de verre omtrek naar het stedelijke Huissen om te genieten van de braderie en het muziekspektakel op diverse podia. De organisatie is in handen van Stinase, een stichting die ondermeer ook de intocht van Sinterklaas organiseert. Uit ervaring weet ik hoeveel energie ook daarin gestoken wordt. In het land van Maas en Waal speel ik zelf voor de Goedheiligman, vandaar.Voor het oog leek alles weer prima voor elkaar tijdens de laatste Huissensedag, veertien dagen geleden. Maar schijn bedriegt. Het gaat nu verder over “Samenwerken of Tegenwerken……”.

Op de nieuwe tv zender Lingewaard Lokaal zegt voorzitter Fred Vercouten van Stinase dat er vijf keer overleg met de Gemeente heeft plaatsgevonden. Er is echter niet genotuleerd. Ten onrechte heeft Stinase gebruik gemaakt van de bordbuster bij het voormalige Raadhuis. Zelfs de dreiging van een dwangsom en aanvullende eisen van de Gemeente kwamen eraan te pas. “Tegenwerking?”

De bewoners in het centrum ontvingen een brief van Stinase met daarin ondermeer de zinsnede “de ondernemers dienen tevens aan hun leveranciers kenbaar te maken, dat de levering van goederen van maandag 29 juli 18.00 uur tot woensdag 31 juli 06.00 uur niet mogelijk is”. Heel duidelijk!

Maar op maandag 29 juli is de Vierakkerstraat vanaf 08.00 uur tot halverwege de middag afgesloten voor doorgaand verkeer. Café Ozzie was bezig met opbouwen en beweerde toestemming te hebben van de Gemeente. Heel tegenstrijdig. “Samenwerking” tussen Gemeente en Ozzie of “Tegenwerking” van Ozzie richting Stinase? Gevolg zeer boze ondernemers uit Huissen centrum en hachelijke verkeerssituaties.

Sinds een jaar of zes promoot Stinase de Huissense avond. Eerst op de markt en daarna op het Raadhuisplein. Mondjesmaat volgt de horeca ook. Zowel Big Fish als het Moment/Bar Lekker vragen een vergunning aan. Met moeite ontvangen zij toestemming van Stinase en de Gemeente, wel met aanvullende eisen. Big Fish tot 22.00 uur en de prima samenwerking Moment/Bar Lekker tot 24.00 uur. Zij worden echter verplicht om voor het inzetten van bewaking te zorgen.

Op het Raadhuisplein speelde de Brabantse band PARTY CRIMINALS, voor een handjevol toeschouwers, nauwelijks 70 man. Deze band was het voorbeeld van geluidscriminelen. Op het Raadhuisplein wonen vooral ouderen. De muren trilden zelfs. Oorverdovend was het geluid. Zeker voor één van de bewoners die overdag te horen had gekregen een hartafwijking te hebben. De buren hadden zo met haar te doen.

Maar ja, Lingewaard is één van de weinige gemeenten die in de APV niet het maximum aantal decibellen heeft geregeld bij evenementen. Na het Reaal 90’s festival op 15 juni hebben bewoners van het Raadhuisplein al geklaagd. Klagen en meten heeft echter geen enkele zin, er staat niets in de APV. Voorbeeld van “Tegenwerken”!

Er moet nog heel wat gebeuren wil de Huissenseavond tot een succes uitgroeien voor Stinase. Op het Museumpleintje liep het als een trein, heerlijke muziek, lekker druk en vooral gezellig. Opvallend veel politici vermaakten zich ook.

Het hele jaar verzorgen de horecaondernemers allerlei evenementen met geweldige muziek. Die ondernemingen moeten voor de Huissensedag behoorlijk betalen voor de ruimtes voor hun eigen zaak. Anders lopen ze het risico dat Stinase daar kramen voor de braderie plaatst. Je vraagt je dan ook af waarom er door Stinase horeca van elders, de Kikvorsch uit Beesd, wordt ingehuurd voor zowel de Markt als het Raadhuisplein? Gunning aan plaatselijke ondernemers ligt toch zeker meer voor de hand. Daarnaast werd op de aankondigingsaffiches van Stinase geen enkele melding gemaakt van het programma van de Huissense horecaondernemers. Dit is geen “Samenwerken, maar Tegenwerken”!

bert-foto

Foto Tineke Hensen

Ja, dan het parkeerprobleem. Ik heb al in heel wat plaatsen in Nederland grote evenementen bezocht, waar zeer grote aantallen mensen op af kwamen. Parkeren op niet gebruikelijke plaatsen komt dan op grote schaal voor. Het wordt dan gewoon gedoogd. De Gemeente gedraagt zich dan als een volwaardige gastheer. Bekeuringen worden slechts uitgedeeld als zich een verkeersonveilige situatie voordoet.

En wat doet Lingewaard? De BOA’s worden gemobiliseerd en schrijven op zeer grote schaal bonnen uit aan vooral mensen die van ver komen en niet het Gemeente Nieuws lezen, waarin dit wel stond aangekondigd. Die BOA’s hebben natuurlijk opdracht gekregen van een superieur. Hen is niets kwalijk te nemen. Zij hebben hun, opgedragen, werk gedaan maar maakten zich niet populair!

Voor Stinase is het te hopen dat die bonnenontvangers volgend jaar terugkeren. Of heeft Stinase zelf een voordeel willen behalen met die slecht aangegeven betaalde parkeerweilanden? Ik weet het niet, maar hier zeg ik toch weer “Tegenwerken”. Als gastheer jaag je toch geen bezoekers weg!

Ik noemde hiervoor al de prima samenwerking tussen het Moment en Bar Lekker op het Museumpleintje. Eén groot terras met gezamenlijke muziek. Wat jammer dat zoiets niet kan bij Ozzie en café de Kater. Trouwe bezoekers van de Kater worden weggeblazen door de geluidsgolven van Ozzie. Gelukkig zijn deze geluidsgolven wat minder dan een aantal jaar geleden. Toen overstemde de muziek van Ozzie zelfs de klanken bij het Moment. Zelf wat muziek inhuren kan de Kater dus gewoon niet. Aldus ook hier, geen “Samenwerken, maar Tegenwerken”.

Een verbetering van Ozzie ten opzichte van voorgaande jaren, is absoluut het opruimen van alle rotzooi voor hun café na afloop. Een minpunt blijft het midden in de nacht afbreken van de stalen verlichting stellingen met veel gehamer. Kortom, geen “Samenwerking” met de omwonenden.

Is het nu echt zo moeilijk om als Winkeliersvereniging, Horecaclub, Wijkplatform (bewoners), Stinase en Gemeente op één lijn te komen? Het woord “Tegenwerken” moet verbannen worden. “Samenwerken” is het motto om de Huissensedag/avond jaarlijks tot een nog groter succes uit te laten groeien.

Toch heb ik weer genoten van de 37e Huissensedag!

Tot volgende week!

Bert Gerritsen

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen