WOII Exodus excursie voor onze gemeenteambtenaren

Foto:

Op vrijdag 16 augustus werd op verzoek van 25 personeelsvereningsleden van de gemeente Lingewaard een rondleiding gegeven. Met name in de laatste jaren is er hernieuwde aandacht voor de gevechtshandelingen uit de periode ’44 – ’45 in de Betuwe en de ingrijpende gevolgen daarvan voor de burger. Wij lieten graag zien wat er in de gemeente Lingewaard is gebeurd.

De rondleiding begon bij het Dominicanenklooster te Huissen, dat fungeerde als toevluchtsoord voor evacués. Daarna wandelde men langs monumenten en markeringen, die een relatie hebben met WO II, zoals het op 19 mei onthulde kloosterpaneel “Tussen scherven en granaten”. De excursie eindigde bij het het Massagraf in Huissen centrum, waar bijna 150 burgerslachtoffers uit de periode september – oktober 1944 zijn begraven.

Op een spontane en gepaste wijze werd een moment stilte in acht genomen om stil te staan bij de tragedie van WO II en de gevolgen daarvan. Natuurlijk was er aandacht voor de Luisterkei die relatie heeft met de bij velen al bekende Liberation Route.

Uit de gesprekken bleek dat het thema WOII leeft.

Voor het Exoduscomité zijn deze activiteiten van belang, “opdat wij niet vergeten”. Op ongedwongen en informele wijze werd de rondleiding afgesloten met een door de personeelsvereniging verzorgd buffet in de vergaderzaal van het voormalige gemeentehuis.

Foto boven: De groep krijgt uitleg bij het kloosterpaneel.

ex-2

Groepsfoto bij de Vlote Bloem

Foto’s: Jan in ’t Hout (Exoduscomité).


Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop. Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen