Lingewaard vraagt tegenprestatie voor bijstandsuitkering

Foto:

De gemeente Lingewaard vindt het belangrijk dat alle inwoners van Lingewaard meedoen in de maatschappij. Of het nu gaat om (vrijwilligers)werk, het deelnemen aan (sport)activiteiten of het zorgen voor iemand die hulp nodig heeft; elke vorm van meedoen telt mee. Daarom verwacht de gemeente dat iedereen die een bijstandsuitkering ontvangt in ruil daarvoor ‘maatschappelijk nuttige werkzaamheden’ verricht.

Deze zogenoemde tegenprestatie kan op verschillende manieren worden geleverd; bijvoorbeeld door koffie te schenken in een bejaardentehuis, het opruimen van zwerfvuil op straat, mensen helpen hun administratie op orde te houden of bardiensten draaien in een buurthuis.

Het verrichten van nuttig werk betekent voor iedereen een ‘win-win-situatie’: niet alleen de maatschappij heeft er baat bij, ook degene die de tegenprestatie levert ervaart een stuk voldoening.

De gemeente spreekt dit jaar alle uitkeringsgerechtigden om te horen of zij een tegenprestatie (kunnen) leveren. Uiteraard houdt de gemeente rekening met de gezondheid en zal zij nooit inspanningen vragen als iemand om medische redenen niet kan werken.

Tot nu toe is tijdens die gesprekken gebleken dat al veel inwoners van Lingewaard een vorm van tegenprestatie leveren. Vaak zijn mensen actief in het verenigingsleven of verrichten zij vrijwilligerswerk bij zorginstellingen. 

En de genoemde voldoening? Die is er zeker! Zo vertelde een vrouw verleden week in het gesprek: ‘Wat is er nou mooier om te zien dan die tevreden glimlach van de bejaarde man als ik voor hem een kopje koffie inschenk en hem een prettige dag wens’. 

Bron: Gemeente Lingewaard

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen