Conclusie onderzoek: ‘Wijkplatforms Lingewaard slecht ondersteund door gemeente’

Foto:

In het onderzoek door de gemeentelijke rekenkamercommissie van Lingewaard wordt geconcludeerd dat de wijkbewoners van Lingewaard wel degelijk behoefte hebben aan een wijkplatform. De oorzaak dat veel van de platforms echter matig functioneren blijkt in de manier van facilitering en ondersteuning door de gemeente te liggen. Er is dan ook weinig progressie gemaakt sinds het onderzoek naar het functioneren van de wijkplatforms in de periode 2002 -2004.

De rekenkamercommissie kreeg, als onafhankelijk orgaan ingesteld door de gemeenteraad, eind 2012 de opdracht van de gemeenteraad om een evaluatieonderzoek naar het functioneren van de wijkplatforms te doen.

Functioneren wijkplatforms

Uit gesprekken met inwoners van Lingewaard blijkt dat 83% van de ondervraagden de wijkplatforms kent en tevens het belang ervan erkend. Het gemiddelde rapportcijfer voor het functioneren van deze wijkplatforms is echter een povere 6.1.

Dit is ondermeer te wijten aan het feit dat dat de platforms moeite hebben om de meningen en opvattingen van de wijkbewoners om te zetten naar concrete plannen en activiteiten. Dit heeft ook te maken met de beperkte actieve betrokkenheid van de wijkbewoners waardoor er zowel een kwaliteitstekort als onderbezetting van de wijkplatforms speelt (*). Ook verloopt de communicatie tussen de wijkplatforms en wijkbewoners nog zeer stroef. 

Functioneren gemeente

De communicatie tussen wijkplatforms en gebiedscoördinatoren aan de ene kant en de gemeentelijke ambtenaren anderzijds verloopt erg moeizaam. Hoewel dit probleem in 2004 al is gesignaleerd zijn de verantwoordelijken nog niet in staat gebleken om dit probleem op te lossen. Het kost de gemeente moeite om zaken als afspraken nakomen over (tijdige)informatie-uitwisseling, het nakomen van afspraken en het pro-actief informeren van belanghebbenden na te komen. Op het gebied van informatie-uitwisseling rijst het beeld op dat achter het delen van goede informatie op de juiste momenten een soort van machtsstrijd gaande is tussen enerzijds de wijkplatforms en de gebiedscoördinatoren en anderzijds de vakinhoudelijke teams van de gemeente.

Het gevolg van dit alles is dat zowel wijkplatformleden als bewoners steeds minder gemotiveerd raken om zich in te zetten en vaak afhaken. De status en taakomvang van de wijkplatforms zijn daarbij onduidelijk.

Aanbevelingen

Dit leidt, volgens het rapport, tot de conclusie dat er verandering moet komen in de ondersteuningen facilitering van de wijkplatforms. Vooral de ambtelijke organisatie met daar stappen in zetten. De voornaamste aanbevelingen aan het College van B&W zijn:

  • ga de slag met de benodigde cultuuromslag binnen de ambtenaren organisatie
  • zorgen voor een betere doorzettingsmacht van de gebiedscoördinatoren richting ambtenaren
  • leg de uitvoeringsruimte van de wijkplatforms vast en stem daar de benodigde ondersteuning en facilitering op af
  • maak meer werk van de communicatie en relatie met de wijkplatforms en hun vrijwilligers.

Aanbevelingen aan gemeenteraad:

  • Organiseer en voer een fundamentele discussie met de gemeenteraad en wijkplatforms over hun rol en bijdrage aan de lokale samenleving
  • Formuleer een duidelijke opdracht aan het college van B&W om de aanbevelingen te realiseren.

Lees hier het volledige onderzoek naar het functioneren van de  wijkplatforms.

(*) Angeren en Doornenburg hebben hier, volgens het onderzoek, minder moeite mee.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen