Cultuurprijs voor het Huissens Exoduscomité

Wethouder van Lingewaard Theo Janssen reikte op zondag 17 augustus jl. de inmiddels traditionele cultuurprijs uit namens de Bevelander Muzikanten. Dat gebeurde tijdens het zogenaamde ‘Cultuurproeven met de Bevelanders’ bij het stadsmuseum ‘Hof van Hessen’. Het was alweer voor de 33ste keer dat deze prijs werd uitgereikt. De prijs is bestemd voor degene die zich inzet om de Huissense cultuur vast te houden, verder te versterken of uit te breiden. Voor degenen die dat doen, hebben de Bevelander Muzikanten waardering. ‘Cultuur mag immers niet verdwijnen’, is hun mening.

De Bevelander Muzikanten hadden rond de prijsuitreiking een eigen sfeer gecreëerd, waarin ruimte was voor nieuw Huissens talent. ‘Prima zet, om zo de jongere generatie een eigen podium te gunnen’, aldus de wethouder. Daarnaast waren er ook optredens van Peter Sluiter en Hilde Vos. Deze kwamen allen uit de eigen gemeente Lingewaard en dat kon hij als portefeuillehouder wel waarderen.
Deze opzet, waarbij ook de culinaire cultuur niet vergeten werd, leverde toch nog best wel de nodige belangstelling op, ondanks het minder goede weer. 
Cultuurrijke omgeving
Dat de uitreiking bovendien gebeurde in een omgeving waar al veel cultuur aanwezig is, zoals het stadsmuseum ‘Hof van Hessen’, de prachtige muurschildering op de gevel, en in de straat waar ook de tegels van de Walk of Fame liggen, vond hij bijzonder goed gekozen. De Bevelanders zelf dragen al jaren flink bij aan de versterking van de Huissense cultuur. Voorbeelden zijn alom bekend.
Operatie Market Garden
 
Nieuw dit jaar is het muzikaal eerbetoon aan de Operatie Market Garden 1944 dat zij gaan organiseren op 21 september a.s. in zalencentrum ‘De Hoeve’. Dit gebeuren belooft een middag te worden waarin door woord, beeld en muziek stilgestaan wordt bij deze operatie en waarvan de gevolgen nog tot op de dag van vandaag merkbaar zijn. 
Uitreiking
De cultuurprijs die de Bevelander Muzikanten in 1981 in het leven hebben geroepen, is een waarderingsprijs. Soms was de winnaar voorspelbaar vanwege een belangrijke gebeurtenis in dat jaar waar men als het ware niet om heen kon. Soms ook is de cultuurprijs toegekend aan zogenaamde anonieme personen die achter de schermen heel veel werk verzetten. 
Als men een trouwe bezoeker is, dan weet men dat elk jaar aan de hand van duidelijkere omschrijvingen een beeld geschapen wordt van de cultuurprijswinnaar. Die traditie wilde de wethouder niet doorbreken en dus probeerde hij in cryptische omschrijvingen steeds een tipje van de sluier op te lichten.
witqhc7i0ct291ec40qfqozs8
Hij noemde als bijzonderheden het volgende:
  • De winnaar dit jaar is een groep van personen die zeer initiatiefrijk is; 
  • Deze groep steekt graag de handen uit de mouwen;
  • Dat doen ze op allerlei manieren;
  • De basis van hun werk ligt in Huissen;
  • Op die manier draagt hun werk bij aan het verrijken van de Huissense cultuur;  
  • Hun werk vind je terug in culturele en sportieve activiteiten;
  • Datgene wat de winnaar doet oogst veel waardering bij zeer velen en niet alleen in Huissen;
  • De groep wil graag de herinneringen aan het verleden vasthouden;
  • Hierdoor is de gemeente al vele mooie gedenkplaatsen rijker geworden.
Toen hij de luisterkeien, park Lingezegen, de schuttersputjes, de bevrijdingsbrug of de exoduswandelroute noemde begreep men dat de cultuurprijs 2014 werd toegekend aan het Exoduscomité Huissen. Voorzitter van het Exoduscomité, Martien van Hemmen, kreeg de prijs met oorkonde vervolgens van wethouder Theo Janssen overhandigd onder een ‘Lang leven’ van de Bevelanders.
zgp7156qwdv3akdzady39emfq
Verrassing
 
Juist vóór deze uitreiking had de voorzitter van dit comité aan de Bevelanders een mooie landkaart van deze regio uitgereikt waarop Huissen stond vermeld met een Duitse Ringel-S: ‘ß’ en deze stond nog niet op de cirkel rond het rotondekunstwerk! Deze uitreiking aan de Bevelanders was juist door de voorzitter van de Bevelanders op deze dag gepland om de leider van het Exoduscomité naar dit feest te lokken. Hij was daarom behoorlijk verrast direct daarna de cultuurprijs in ontvangst te mogen nemen.  
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen