College wil plan sociaal cultureel centrum in Kinkel verder uitwerken

Foto:

BEMMEL – Gemeente Lingewaard deelt vandaag in haar persbericht mee dat op maandag 29 september om 20.00 uur in De Kolk in Haalderen een openbare raadsvergadering plaatsvindt over een sociaal cultureel centrum in Bemmel. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om samen met betrokken partijen het Kinkelplan nader uit te werken.

Met belangstellenden is sinds eind 2012 gesproken over vestiging in de Donatuskerk of vestiging in De Kinkel. Ook is er in het verleden gekeken naar alternatieven. Inmiddels heeft een onafhankelijk bureau de plannen voor zowel de Kinkel als de Donatuskerk (inclusief pastorie) nauwkeurig beoordeeld. Zij zijn beoordeeld op programma, organisatie, huisvesting en financiën.

Invulling sociaal cultureel centrum

Voor de Kinkel wordt in dit onderzoek uitgegaan van functionele en technische aanpassingen van het huidige gebouw en aanpassing en verfraaiing van bestaande gevels. Het huidige personeel wordt eventueel aangevuld met personeel van de Driestroom.

Bij de kerk (inclusief pastorie) wordt uitgegaan van een totale verbouwing tot sociaal cultureel centrum. In de kerk zou de Driestroom beheerder en exploitant kunnen worden. 

Kosten

In beide gevallen bedraagt de investering voor de gemeente ongeveer 700.000 euro. Hoewel de dekking van het Kinkelplan nader moet worden uitgewerkt, zijn er bij het plan voor de kerk meer financiële risico’s.

Zo is de subsidie van 500.000 euro van de provincie  niet zeker. Daarnaast vraagt Stichting Kerkplan Bemmel een garantiestelling  van de gemeente voor de werving en verbouw van de pastorie.  

Voorkeur Kinkel
Het college geeft aan de hand van de onderzoeken de voorkeur aan een nader onderzoek voor het Kinkelplan. Dit plan neemt minder financiële risico’s en onzekerheden met zich mee.  Het college hecht er aan dat alle gebruikers van De Kinkel en de gebruikers van het Nootgebouw (het oude zwembad De Hoenderik) een plek krijgen in een nieuw sociaal centrum. Dit is wel mogelijk in De Kinkel en niet in het plan voor de kerk. 

Besluitvorming

Het college stelt op maandag 29 september aan de gemeenteraad voor om om het Kinkelplan nader te onderzoeken.

Het is noodzakelijk om voor 1 oktober 2014 een definitief besluit te nemen om in geval van de realisatie van een sociaal cultureel centrum in de Donatuskerk nog in aanmerking te komen voor een provinciale subsidie.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen