Maria Diduch wint Huissense schilderwedstrijd

Foto:

HUISSEN – Kunstplatform Mea Vota heeft  zaterdag 27 september de prijzen aan de winnaars van de door hen uitgeschreven Schilder en tekenwedstrijd uitgereikt. De 60 aanwezige toeschouwers konden nog net een laatste blik op de fraaie kunstwerken werpen.

Door de enthousiaste samenwerking tussen Kunstplatform Mea Vota en monumentenprijswinnaar Theo Hubers, was al in mei j.l.  een wedstrijd uitgeschreven voor  schilders en tekenaars  die in Huissen hun werk maken.  Geschoold of ongeschoold, was niet aan de orde. Iedereen kon meedoen. 

In het kader van ,,Huissen 700 jaar stad ‘’ werd er gekozen voor  het thema ,,Huissense Monumenten’’. Een thema dat  Theo Hubers omarmde, door twee prijzen ter beschikking te stellen. Twee flinke cadeaubonnen voor aanschaf van schilder en tekenmateriaal. Een bon voor de jeugd tot 16 jaar. De andere  voor de winnaar onder de volwassenenkunst.

De driekoppige jury, waaronder Theo Hubers zelf, heeft de vijftien inzendingen volgens een vaststaand juryrapport naar eer en geweten beoordeeld. Na een langdurig proces van wikken en wegen, kwamen er drie topwerken in de categorie volwassenenkunst bovendrijven. Het schilderij ‘Bloemenmeisje’ van Gemma van Vorselen. Een sterk realistisch en kundig kleurende afbeelding van het beeld van het Huissens Bloemenmeisje van Servaas Tonk.

Het Schilderij ‘Zicht op Huissen’ van Maria Diduch. Een fraaie  figuratief-realistische gemengde techniek op papier. Centraal de Huissense stadskerk met  een grote dynamiek en beweeglijkheid, die sfeervol en spannend blijft om naar te kijken.

2

Zicht op Huissen 

3: Dominicanenklooster Huissen  door Ineke Beumer. Een compilatie van getekende bouwkundige elementen van het Dominicanenklooster te Huissen. Kundig en evenwichtig in elkaar vervlochten tot een monument op zichzelf. Technisch goed gedaan.

Voor de jeugdprijs is gekozen voor  de aquarel van de achtjarige Jojanneke Kout. Zij had op expressieve  en natuurlijke manier de voorgevel van hun boerderij op Paasavond in Huissen  in frisse kleuren weergegeven. 

De uiteindelijke winnaar werd Maria Diduch, die  de prijs dankbaar aanvaardde. Bij haar slotwoord gaf ze aan al veel en nationaal en  internationaal  bezig te zijn als kunstenares met als specialisatie creatieve technieken met geschept papier. Ze sprak ook over haar aanhankelijkheid met Huissen en de goede banden met de Huissense bevolking, waar ze al decennia lang mee optrekt. Als Poolse van geboorte had ze na haar opleiding aan de Kunstacademie te Lodz met haar man koers gezet naar Huissen, om daar o.a. haar verdere kunstenaarschap verder te ontwikkelen.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen