Zoeken naar handvatten zelfredzaam burger

LINGEWAARD – Om eigen kracht en zelfredzaamheid bij burgers te versterken is ondersteuning nodig. SWL gaat samen met de HAN, burgers en professionals onderzoeken hoe die ondersteuning eruit zou moeten zien.

Hoe kan de burger op een gemakkelijke manier hulp bieden aan een ander,  hulp vragen aan een vrijwillige buurtbewoner? Heeft de burger straks toegang tot zijn eigen dossier, kan hij zelf hulpvragen digitaal stellen en kiezen voor een bepaalde oplossing? Kunnen burgers elkaar onderling helpen door vraag & aanbod digitaal uit te wisselen? Het onderzoek van SWL/HAN zal een programma van eisen en een verkenning van één bruikbaar systeem opleveren.

Het onderzoek ligt in het verlengde van de doorontwikkeling van de Lingewaardse ParticipatiePunten (PP). De door vrijwilligers gerunde PP’s bieden een laagdrempelige toegang voor  wijkbewoners die bijvoorbeeld vrijwilligershulp bieden/vragen of  informatie willen over activiteiten en dienstverlening. Om deze laagdrempelige toegang vlotjes te laten verlopen is niet alleen digitale ondersteuning gewenst, maar ook verbinding tussen diverse digitale systemen onderling. 

Vragen die tijdens het onderzoek aan de orde komen zijn

  • hoe maak je de toegang tot al die informatie gebruiksvriendelijk?
  • hoe voorkom je dubbele of driedubbele registratie?
  • hoe garandeer je veilige toegang tot informatie?
  • hoe wordt de burger eigenaar van zijn eigen dossier (privacy)?
  • hoe creëer je een marktplaats voor vraag en aanbod?

Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door steun vanuit het HAN  expertisecentrum Krachtige Kernen. De resultaten worden in december 2014 opgeleverd. De gemeente heeft in de persoon van wethouder Johan Sluiter zich enthousiast getoond over dit onderzoek. Het huidige plan van aanpak is opvraagbaar bij SWL.

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen