Wie zoet is krijgt…

Foto:

We gaan weer een spannende tijd tegemoet want de Sint en zijn pieten arriveren morgen in ons land. De Lingewaardse kindertjes zullen weer massaal de schoen gaan zetten en tekeningen gaan maken voor in de schoen met de welbekende wortel , het hooi en de verlanglijstjes erbij. De volwassenen mogen zich weer gaan buigen over de gedichten, de inkopen en het maken van surprises. Kortom een drukke maar ook gezellige tijd die niet meer weg te denken is uit onze traditie. Ons college leek haar verlanglijstje inmiddels ook al klaar te hebben liggen.

Bovenaan die lijst stond de wens om de algemene begraafplaatsen van Gendt en Bemmel te gaan sluiten en alleen die van Huissen nog in gebruik te houden. Deze wens stootte tegen de borst van vele inwoners van Gendt en Bemmel en ook de raad was er niet over te spreken. Uitdrukkingen als “om de dooie dood niet” en “over mijn lijk” doolden door mijn hoofd toen ik het las.

Inwoners van Bemmel en Gendt hebben toch ook het recht om te worden begraven of te worden herdacht in hun eigen dorp en het kan toch niet de bedoeling zijn dat nabestaanden telkens helemaal naar Huissen moeten als ze het graf of de herdenkingsplaats van hun dierbaren willen bezoeken…(ook al rijden er niet voor niets bussen!!!!!!)? 

Het college leek hiermee nu dus echt letterlijk over lijken te willen gaan maar klaarblijkeLIJK  geschrokken van alle commotie kwam daar opeens het bericht dat de begraafplaatsen waarschijnlijk toch in gebruik mogen blijven. Er wordt zelfs nog aan een opknapbeurt van één der begraafplaatsen gedacht en daarmee lijkt het eerder voorgenomen plan snel te worden begraven. We zullen zien wat de raad hierover beslist op 11 december. 

Dat we niet altijd alles kunnen krijgen wat we op ons verlanglijstje hebben staan, blijkt ook uit het feit dat de geplande bezuinigingen op de Lingewaardse bibliotheken gelukkig niet doorgaat en dat  opeens ook de boogde plaatsing van vijf windmolens tussen Bemmel en de Boerenhoek opeens van de lijst is verdwenen.

Een andere wens gaat over een aantal weken wel in vervulling. Een vertrouwenspersoon voor Lingewaard.

Typisch is wel dat het nieuws van de start met een proef betreffende deze VERtrouwenspersoon, per 1 januari 2015, nagenoeg samenvalt met de ingediende motie van WANtrouwen van de SP tegen onze Locoburgemeester Sluiter.

Onze Johan schijnt het niet zo nauw te nemen met de cijfertjes en weet zomaar ergens tonnen vandaan te toveren die er helemaal niet zijn. Het gaat hierbij om het voorstel van de gehele oppositie voor kwijtschelding van de kosten eigenbijdrage WMO tot 120%. Door een kwijtschelding van deze kosten blijft het mogelijk dat ook de allerarmste zieke en/of gehandicapte inwoners van Lingewaard mee kunnen blijven doen of dat zij juist mee kunnen gáán doen.

Toen tijdens het extra ingelaste zorgdebat van afgelopen maandag bleek dat enkele raadsleden van de coalitie het voorstel wilden gaan ondersteunen greep Sluiter in. Hij trachtte de plannen als financieel onhaalbaar weg te zetten en beweerde dat het hier om een bedrag van tonnen ging, in plaats van de aan hem voorgerekende 30.000 euro, en schuwde daarbij vervolgens een leugentje om zijn eigen hachje te redden niet.

Een leugen om je geloofwaardigheid te behouden, niet echt handig want de SP diende vervolgens een motie van wantrouwen in tegen de wethouder. De andere oppositiepartijen waren ook niet te spreken over het gedrag van Sluiter maar zagen er uiteindelijk toch van af om de motie te steunen. Cuijpers van D66  voegde er daarbij nog wel even aan toe dit een waarschuwing te laten zijn voor de wethouder. Een vette aantekening in het grote boek van de raad en van Sinterklaas dus.

We zijn blijkbaar overgegaan van het Sinterklaasje bonne(n) bonne(n) bonne(n) van Harry de Vries naar de tonne(n) tonne(n) tonne(n) van Johan Sluiter. Laten we hopen dat hij hiermee niet zijn eigen graf, op welke begraafplaats dan ook, aan het graven is.

Kortom genoeg materiaal weer voor de Sint om over na te denken bij het bestuderen van de verlanglijstjes en het wel en wee van onze politieke kopstukken.

Wie zoet is krijgt lekkers wie stout is….De zak staat al klaar!!!

Een gezellige Sinterklaastijd allemaal.

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, „want een dag niet gelachen!”. Zij schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.

———————————————————————————————————————-

Ook op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik hier en druk op de “Vind ik leuk” knop.

Liever via Twitter? Volg ons dan via @lingewaardnews.

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen