The big five van de Klompenwaard!

Foto: IVN RijnWaal

DOORNENBURG – Zaterdag 24 januari organiseert IVN RijnWaal een struintocht in de Klompenwaard te Doornenburg. Wat de waterstand gaat doen kunnen we natuurlijk niet precies voorspellen, maar feit is dat er op een kleiner gebied meer dieren zullen moeten vertoeven. Dat maakt de kans om onder andere de “big five” voor de kijker te krijgen natuurlijk alleen maar groter.

De Konikpaarden en de ganzen spotten zal niet zo’n probleem zijn. Zullen de vos en bever zich laten zien? Ook hazen, konijnen of zelfs marterachtigen proberen droge poten te houden door het hogerop zoeken. Wie weet zien we die ook nog.

We zullen volop overwinterende watervogels aantreffen, misschien zelfs de wilde zwaan of grote zaagbek die hier zo nu en dan vertoeven.

Ook het plantenrijk laat zich al weer voorzichtig zien, dit vooral door het aanhoudende zachte weer.

Door de hevige regenval en de smeltende sneeuw in Zwitserland kunnen we nu in de praktijk bekijken wat er ooit in theorie is bedacht. We doelen dan op de ‘ruimte voor de rivier’ met meestromende nevengeul en verdere herinrichting van de Klompenwaard. Afhankelijk van de waterstand zullen we het gebied verkennen en vertellen over de inrichting, het Pannerdens Kanaal, de dynamiek van de Waal en hoe dit alles zijn weerslag heeft op de immer aanwezige natuur. Ook kinderen zijn natuurlijk van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen.


Tijd: zaterdag 24 januari 2015, start 14.00 uur

Duur: ongeveer 2 uur

Start lokatie: toegangshek Klompenwaard Sterreschans/Waaldijk te Doornenburg

Tip: het kan erg modderig zijn, dus laarzen of goede waterdichte schoenen aan en neem eventueel een verrekijker mee.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen