Column: Wat ik je Blaf

Foto: Joyce Derksen

Een paar weken geleden stond hij óók bij ons aan de deur. De “heeft-u-misschien-een-hond-in-uw-bezit-waar-u- (nog) geen-belasting-over-betaalt” controleur.

Vriendelijk lachend met zijn notitieblokje in de hand keek hij me aan terwijl ik hem even zo vriendelijk duidelijk maakte dat hier alleen een eigenzinnig kat huist, en dat het geblaf dat hij hoorde toch echt van de honden van de buren afkomstig was. Waarna één blik van hem leerde dat ik de waarheid sprak, daar de beestjes bijna door het kamerraam naar buiten kwamen. Ze roken waarschijnlijk onraad.

Hoe ondankbaar het werk van controleur misschien ook lijkt te zijn, het leverde Lingewaard in ieder geval wel 144 “nieuwe” honden op. Dat wil zeggen honden waarover nog geen belasting werd betaald. Een snel rekensommetje leert ons dat dat 144 maal 54 euro is en dus 7776 euro oplevert voor “de pot”. Geen hond in de pot maar geld in de pot. Mooi meegenomen. Een bescheiden bedrag weliswaar maar iedere euro is er één.

De gemeente kan het gebruiken, want er lijkt altijd maar weer geld tekort te zijn voor bepaalde projecten of men kan het niet eens worden over de werkelijke bedragen waar het om draait.

Zo sloten LBL en SP onlangs een weddenschap af op basis van de welbekende eurootjes met als inzet: “openbare excuses aan de “gelijkhebbende” partij door de verliezer. We hebben het allemaal uitgebreid kunnen lezen en volgen. Ook met die cijfers bleek er bij LBL flink gegoocheld te kunnen worden waarbij er steeds wat anders uit de hoge hoed kwam, en waarbij openbaar geblaf en, volgens de SP, geblaf van LBL achter de schermen niet werd geschuwd.

Er blijkt nu eindelijk duidelijkheid te zijn gekomen in de juiste cijfers, waarbij SP het gelijk aan haar zijde lijkt te gaan krijgen. Echter worden deze cijfers vooralsnog angstvallig geheim gehouden en mogen de ambtenaren er niets mee. Staaltje angst voor imagoschade? Wat is er gebeurd met transparantie?

Niets dwingt meer respect af dan inzien dat je het mis had en het openlijk toegeven van je fout, maar misschien is de LBL wethouder al zover verdwaald in het bos der politiek gekonkel dat omkeren geen optie meer blijkt??? Met het oog op een CDA carrière is een beschadigd image natuurlijk een No-go.

Er zijn immers al eerder zaken geweest die de goede naam van LBL en Sluiter niet ten goede komen. Dan doel ik onder andere op het achterhouden van informatie waar Sluiter al destijds door de controleur van de SP op is betrapt….. En de leugen dat Stichting Lingewaard Natuurlijk tegen windenergie was wat achteraf ook niet zo bleek te zijn. Dit om een voorstel van de oppositie van de tafel te krijgen.

Wordt het niet eens tijd om een legertje “ik-weet-wel-hoe-het-zit-maar-ik-hou-de-juiste-feiten-lekker-voor-mezelf”controleurs op pad te sturen om deze en meerdere twijfelachtige zaken eens grondig te gaan onderzoeken? Of  te gaan werken met legale speurhonden misschien?

Het zal “de pot” wellicht ook nog eens flink kunnen gaan spekken.

Hoe dan ook…… 144 illegale Lingewaardse blaffers zijn er  de afgelopen weken opgespoord. Hier zal het vast en zeker niet bij gaan blijven de komende drie jaar.

Wat ik je Blaf.

————————————————————————————————————————

Wilt u reageren? Dit kan via [email protected] of het reactieveld onderaan deze column.

———————————————————————————————————————–

Joyce Derksen is inwoner van Doornenburg die haar columns met een knipoog schrijft, „want een dag niet gelachen!”. Zij schrijft op persoonlijke titel over de actualiteit in Lingewaard, haar mening is niet perse die van Lingewaard Nieuws.

———————————————————————————————————————-

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen