Bijeenkomst start participatiepunt in Haalderen

Foto: Lingewaard Nieuws

HAALDEREN – Op maandag 15 juni, om 20.00 uur organiseert het bestuur van dorpshuis de Tichel en de Stichting Welzijn Lingewaard (SWL) in het dorpshuis de Tichel een bijeenkomst over de start van een participatiepunt.

De organisatie van deze bijeenkomst is het resultaat van de gesprekken die wethouder Helga Witjes heeft gehouden over de leefbaarheid in Haalderen. In deze gesprekken is geconstateerd, dat er in Haalderen nog geen participatiepunt is. Een participatiepunt kan een belangrijke bijdrage leveren aan de leefbaarheid.

Doel van de bijeenkomst is te komen tot de inrichting van een participatiepunt. De verenigingen en instellingen in Haalderen zijn voor de bijeenkomst uitgenodigd.

De SWL zal tijdens de bijeenkomst een toelichting geven over de participatiepunten.

In 2013 is de SWL in Lingewaard gestart met de ontwikkeling van participatiepunten. De ervaringen zijn positief; ze functioneren goed en leveren een bijdrage als  een informatie- en ontmoetingspunt voor iedereen die wil weten wat er te doen is in de kern, vrijwilligerswerk zoekt of informatie, advies wil hebben bij een vraag of probleem.

Een participatiepunt wordt bemenst door getrainde vrijwilligers om vragen van burgers adequaat af te handelen of door te verwijzen. Daarnaast zijn verenigingen betrokken bij een participatiepunt.

De (SWL) traint en ondersteunt de vrijwilligers.

Hier kunnen inwoners niet alleen activiteiten en voorzieningen in de buurt vinden, maar komen vraag en aanbod in de kern bij elkaar. Op deze wijze kan de communicatie worden bevorderd en kan samenhang worden gebracht in de activiteiten.

De medewerkers van een participatiepunt zijn vrijwilligers die naar de inwoners luisteren en doorvragen om goed duidelijk te krijgen wat de vraag / het probleem is. Samen wordt gekeken naar mogelijke oplossingen en als dat nodig is worden inwoners op weg geholpen naar verdere hulp, waarbij de inwoners zelf de baas blijven. Eerst wordt gekeken naar oplossingen in de eigen buurt. Op de achtergrond werken ervaren buurtwerkers, maatschappelijk werkers en anderen die direct ingeschakeld kunnen worden.

Daarnaast organiseert het participatiepunt activiteiten waarbij mensen, die minder gemakkelijk kunnen meedoen in de samenleving, zoveel mogelijk worden betrokken bij hun eigen buurt. Ontmoeting en talentontwikkeling staat bij de activiteiten centraal. Als voorbeelden kunnen worden genoemd het open eetcafé (het tegengaan van vereenzaming en het gezamenlijk eten van een gezonde maaltijd), het repaircafé (het opdoen van kluservaring), koffieplus momenten (de bevordering van ontmoeting), of kledingruilmomenten.

Wij zullen u informeren over hoe de start- bijeenkomst is verlopen.

Bron: Gemeente Lingewaard

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen