Syrische vluchtelingen komen naar je toe In Lingewaard

Foto: tijmen stuurman

“Van alle kaarten die ik met nieuwjaar heb rondgedeeld kreeg ik maar één kaart terug en ik groet mijn buren maar bijna niemand groet terug.”

Gewoon een paar verzuchtingen van de Syrische statushouders die zo dolgraag hun rol willen oppakken in Lingewaard. Maar contact maken is niet eenvoudig. En wat te denken van die Nederlandse taal! Wat is die moeilijk zeker wanneer je als volwassene maar heel weinig les krijgt per week. Er zijn zo weinig momenten dat je Nederlands kunt spreken. Dan wordt een gezellig praatje ook moeilijk, laat staan ergens vrijwilligerswerk doen.

Dus dan maar stoppen met groeten, de deur dicht gooien en Nederland de rug toekeren? Echt niet!

Een groep van 11 Lingewaarders uit alle kernen afkomstig uit Syrië willen juist harder werken aan de ontmoetingen met andere Lingewaarders. Vanuit de gedachte dat integreren van twee kanten moet komen gooien zij naar goed Hollands gebruik gewoon nog wat kolen op het vuur.

In groepjes van twee gaan zij werken aan vier totaal uiteenlopende initiatieven om mee te doen, om anderen te ontmoeten én elkaar beter te leren kennen.
Er is een groepje dat zich bezighoudt met sport, een groepje dat het samenlezen in bibliotheken in alle kernen mogelijk wil maken en een groepje dat een plek zoekt voor ontmoetingen. En dan vergeet ik bijna het mooie plan om mensen voor te stellen met de video.

Het zijn hun eigen plannen, dus zij gaan er zelf aan werken. Geholpen door ZELF-lingewaard Jij gaat van ze horen, of misschien wel met ze voetballen, of samen lezen in de bibliotheek. Maar het zou ook kunnen dat je een ruimte hebt waar onderdak geboden kan worden aan nog meer mooie ideeën.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen