Vluchtelingenwerk Lingewaard zoekt vrijwilligers

Foto: Jacq Berendse, Vluchtelingenwerk

VluchtelingenWerk Lingewaard zoekt vrijwilligers die nieuw aangekomen vluchtelingen op weg willen helpen, onder andere maatschappelijk begeleiders en spreekuurmedewerkers.

Stel je voor dat je in een vreemd land terecht komt, waar je de taal niet spreekt en de weg niet kent. Wat zou het dan fijn zijn als iemand je wegwijs maakt in die nieuwe wereld, zodat jij je thuis kunt voelen op je nieuwe plek.

Wegwijs maken

Teamleider Anita Cichecka vertelt waar maatschappelijk begeleiders deze nieuwe inwoners bij helpen: ‘Onze vrijwilligers helpen bij het regelen van allerlei praktische zaken en vertellen vluchtelingen over de geschreven en ongeschreven regels. Denk bijvoorbeeld aan wegwijs maken van zaken in en rondom het huis, het zoeken van een huisarts, het helpen bij de aanvraag van huurtoeslag en het leren kennen van de buurt. Nieuwe cliënten krijgen een vast contactpersoon, die hen in de eerste periode begeleidt. Het is heel dankbaar werk.’

Vluchtingenwerk zoekt ook spreekuurmedewerkers, vertelt Anita Cichecka. “Vluchtelingen die al langer in een gemeente wonen kunnen langskomen op het spreekuur van VluchtelingenWerk. Als vrijwilliger beantwoord je de vragen van vluchtelingen die het spreekuur bezoeken. Vrijwilligers komen terecht in een betrokken vrijwilligersteam. Verder bieden wij ondersteuning door een beroepskracht, een inwerkprogramma en allerlei scholing, een onkostenvergoeding en vooral boeiend en zinvol werk! Uiteraard werken we coronaproof.”

Vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk

Als vrijwilliger of stagiair beteken je echt iets voor vluchtelingen. Je kunt je op verschillende manieren inzetten, passend bij jouw talenten en situatie.In Overijssel en Gelderland werken 2800 vrijwilligers bij VluchtelingenWerk. Waarom? Hier enkele antwoorden:

  • ‘Ik wil iets zinvols doen voor mensen die dat echt nodig hebben.’
  • ‘Ik heb op dit moment geen werk en wil wel graag maatschappelijk een bijdrage leveren.’
  • ‘Ik wil vluchtelingen graag helpen.’
  • ‘Dit is goed voor mijn werkervaring.’
  • ‘Ik wil graag nieuwe mensen leren kennen.’

En zo zijn er nog veel meer redenen, wat is die van jou?

Interesse? Kijk dan voor al onze vacatures en voor meer informatie op onze website: www.vluchtelingenwerk.nl/oostnederland/lingewaard of neem contact op met [email protected].

Vrijwilligersfuncties in Lingewaard

Aan de slag voor vluchtelingen

In iedere gemeente in Nederland wonen vluchtelingen met een verblijfsvergunning. Deze mensen hebben zich na een periode van onzekerheid in een stad of dorp mogen vestigen. Vrijwilligers van VluchtelingenWerk ondersteunen deze statushouders in het proces naar zelfredzaamheid.

  • Maatschappelijk begeleider (spoed!)
    Als maatschappelijk begeleider maak je cliënten wegwijs in de buurt en regel je zaken als uitkeringen, verzekeringen, huis- en tandarts en onderwijs. Tijdsbesteding: 2 dagdelen per week. Lees meer over deze vacature.
  • Spreekuurmedewerker
    Vluchtelingen die al langer in de gemeente wonen kunnen op langskomen op het informatie- en adviespunt (spreekuur) van VluchtelingenWerk in Bemmel. Als vrijwilliger beantwoord je de vragen van vluchtelingen die het spreekuur bezoeken. We zijn op zoek naar vrijwilligers die beschikbaar zijn op maandag of woensdag.
    Lees meer over deze vacature.
  • Juridisch begeleider (momenteel vervuld)
    VluchtelingenWerk ondersteunt cliënten met juridische procedures, waaronder de procedure voor gezinshereniging. Als juridisch vrijwilliger begeleid en adviseer je vluchtelingen in deze procedures. Tijdsbesteding: 2 dagdelen per week. Lees hier meer over de vacature.
  • Taalmaatje (spoed!)
    Als taalmaatje bied je mensen die het Nederlands onvoldoende machtig zijn extra ondersteuning. Het leren van de Nederlandse taal staat hierbij centraal. Het gaat hierbij zowel om vluchtelingen die aan het inburgeren zijn, maar ook andere vluchtelingen die het Nederlands onvoldoende machtig zijn. Tijdsbesteding: 2 uur per week. Lees meer over deze vacature.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen