‘Voor aanraken is vertrouwen nodig en dat werkt helend’

Foto: Lingewaard Nieuws

Thai Ayothaya is een nieuwe professionele massagesalon in Bemmel. De naam Ayothaya verwijst naar de oude traditionele Thaise massage. Deze Thaise massage is een medische massage die toegepast wordt om lichaam en geest weer in balans te brengen.

Eigenaresse van Thai Ayotaya is Nicha Derks. Bij Thaise massage wordt gebruik gemaakt van verschillende kneedtechnieken, gericht op drukpunten, legt ze uit. “Het is een traditionele massagemethode die in Thailand al 2500 jaar gebruikt wordt en goede resultaten biedt bij allerlei fysieke klachten, zoals hoofdpijn, rugpijn, schouderpijn, spierpijn en drukpijn. Het helpt ook goed bij stress.”

Daarnaast werkt Thaise massage ook uitstekend als ontspanning, gewoon om jezelf te verwennen en eens heerlijk in de watten gelegd te worden, aldus Nicha Derks. “Na een massage voel je je als herboren.”

Start in Nederland

Nicha Derks is geboren in Thailand. Tijdens haar studie als onderwijzeres woonde ze bij haar tante in Bangkok, waar ze van haar het massagevak leerde. “Mijn tante gaf les in massagetechnieken en heeft mij opgeleid.”

helendIn 2008 verhuisde Nicha Derks naar Nederland, na haar huwelijk met haar Nederlandse echtgenoot die ze in Thailand had leren kennen. Hier was Nicha Derks aanvankelijk druk met leren van de taal, de inburgeringscursus en haar gezin met op den duur twee kinderen. Ze deed vrijwilligerswerk om haar Nederlands te verbeteren en probeerde intussen werk te vinden. “Ik had altijd mijn eigen inkomen gehad, maar kon hier door de taal niet in het onderwijs aan de slag. Dus ik had allerlei baantjes, waaronder appels plukken en schoonmaakwerk. Dat laatste had ik nog nooit gedaan,” vertelt ze lachend. Ik had in Thailand zelf een hulp. Ik moest mijn schoonmoeder vragen hoe het ging!”

Zo kwam ze terecht als schoonmaakhulp bij een Thaise massagesalon in Nijmegen. Toen daar een tekort aan masseuses ontstond, vroeg de eigenaresse haar om bij te springen. “Mijn man zag dat eerst niet zitten, omdat hier in Nederland vaak gedacht wordt dat Thaise massage erotische massage is. In Thailand zijn erotische en medische massage strikt gescheiden, dus daar was ik eerst nogal verbaasd over. Uiteindelijk ging hij toch akkoord, gelukkig.”

‘Luisteren is belangrijk’

Ze werkte anderhalf jaar bij de salon in Nijmegen, waar ze ook een interne opleiding volgde. “Door aanraken raak je ook het gevoel aan van mensen. Dat roept veel op, waardoor mensen gaan praten over wat hen bezighoudt. Luisteren is belangrijk. Klanten vertrouwen je, iemand raakt je huid aan, dat moet je toelaten, daar is vertrouwen voor nodig en dat werkt helend. Het heelt ook het verdriet. Dat is echt een uitdaging. Door dat aspect raakte ik steeds meer geïnteresseerd in dit werk. Het gaat om lichamelijke en geestelijke problemen; met massage werk je aan allebei.” Door die groeiende interesse besloot ze te kiezen voor het massagevak en ze specialiseerde zich middels opleidingen verder in sportmassage, ontspanningsmassage en Zweedse massage.

Tijdens de lockdown ontstond het idee voor een eigen salon, in Bemmel. “Ik maakte daarvoor lange dagen, mijn kinderen mistten mij en vonden het tijdens de lockdown heerlijk dat ik zoveel thuis was. Dus met steun van mijn man besloten we een salon te openen aan de Dorpsstraat in Bemmel.”

Dat liep meteen goed, ondanks dat er al een salon in Bemmel was. Ze werkte hard in die beginperiode: ze was zeven dagen per week open. “Als starter moet je investeren in je bedrijf. Maar omdat het zo dichtbij was, kon ik tussendoor altijd even naar huis voor de kinderen.”

Vorig jaar mei kreeg ze bericht dat de huur voor haar bedrijfsruimte met 12 procent zou stijgen. “Dat werd me te duur. Ik heb overwogen te stoppen, maar ik heb heel veel vaste klanten die heel blij zijn met mijn behandelingen, dus besloten we een ander huis te kopen, met ruimte voor een praktijk aan huis.”

Sinds december vorig jaar heeft Nicha Derks een prachtige praktijkruimte aan huis, waar ze haar cliënten in stijl kan ontvangen. Een eerste behandeling bij Thai Ayotaya begint met een intakegesprek. “Daarin vraag ik naar bekendheid met massage, de klachten, medicijngebruik en eventuele operaties. Ook wil ik graag weten wat de cliënt van mij verwacht.”

de tekst gaat verder onder de foto.

helend

Gouden handen

De afgelopen jaren is haar klantenbestand sterk veranderd, vertelt Nicha Derks. “Aanvankelijk had ik vooral veel mannelijke klanten, tegenwoordig juist steeds meer vrouwen. Meer vrouwen werken, dus ze krijgen ook vaker werk gerelateerde klachten. Maar ook hebben ze zelf door hun inkomen het geld om dit voor zichzelf te doen. Je voelt je altijd beter na een massage. De klachten die je hebt zijn verminderd en je bent meer ontspannen.”

De meeste van haar klanten komen in de praktijk terecht via mond-tot-mond reclame. “Mijn klanten zeggen dat ik gouden handen heb, magische handen! Ik pak precies aan wat de klanten helpt, dat is mijn talent. Meestal helpt het zo goed dat ze na twee of drie keer niet meer terug hoeven komen, terwijl ze al heel lang met hun klachten bij een fysiotherapeut liepen. Ze vertellen aan anderen hoe tevreden ze zijn.”

“Ik ben heel blij met mijn werk, ik kan echt iets voor mensen betekenen. Ik werk vanuit mijn intuïtie, ik voel waar de spanning zit. Daarmee raak ik ook mensen in hun innerlijk aan, in hun gevoel. En daardoor werkt het zo goed.”

Aanbod Thai Ayothaya

Bij Thai Ayothaya kun je terecht voor:

  • Traditionele Thaise Massage
  • Ontspanningsmassage
  • Sportmassage
  • Voet Massage
  • Hoofd Nek Schouder Massage
  • Aromamassage
  • Kruidenstempel Massage
  • Duo Massage
  • Hot Stone Massage
  • Bodyscrub

Openingstijden en afspraak maken

  • Salon Thai Ayothaya is geopend van maandag tot en met zaterdag, van 10.00 -21.00.
  • Voor meer informatie zie: ThaiAyothaya
  • Maak een afspraak via 06-54761579.  Je bent van harte welkom!

helend

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen